Gizella
9 °C
14 °C

Van remény az Alzheimer-kór gyógyítására

MTI
2005.08.06. 10:59
Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. A felfedezés egyben reményt ad arra, hogy ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, azzal lassítani lehet majd a degenerációt és halált okozó betegség haladását.

Dr. Karen Cullen, a sydney-i egyetem kutatója elmondta: a toxin - a quinolin sav - az idegsejteket öli meg, és bár nem tudni, hogy okozója-e a kórnak, bizonyosan fontos szerepet játszik a betegség előrehaladásában. Vagyis ha nem is lehet megakadályozni, hogy emberek betegedjenek meg a kórban, a toxin elleni gyógyszer kidolgozásával lassítani lehet azt.

A toxint a sydney-i St. Vincent kórház, az ottani egyetem, valamint a japán Hokkaido egyetem kutatói találták alzheimeres betegek agyában. Az anyag egy olyan komplexum része, amelynek köze van a szintén demenciával járó Huntington-kórhoz és a skizofréniához, s amely komplexum ellen már gyógyszereket dolgoztak ki, de ezek még kipróbálásra várnak.