Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van remény az Alzheimer-kór gyógyítására

MTI
2005.08.06. 10:59
Ausztráliai tudósok bejelentették: felfedeztek egy olyan mérgező vegyületet, amelynek kulcsszerepe van az Alzheimer-kór előrehaladásában. A felfedezés egyben reményt ad arra, hogy ha megtalálják a toxin elleni gyógyszert, azzal lassítani lehet majd a degenerációt és halált okozó betegség haladását.

Dr. Karen Cullen, a sydney-i egyetem kutatója elmondta: a toxin - a quinolin sav - az idegsejteket öli meg, és bár nem tudni, hogy okozója-e a kórnak, bizonyosan fontos szerepet játszik a betegség előrehaladásában. Vagyis ha nem is lehet megakadályozni, hogy emberek betegedjenek meg a kórban, a toxin elleni gyógyszer kidolgozásával lassítani lehet azt.

A toxint a sydney-i St. Vincent kórház, az ottani egyetem, valamint a japán Hokkaido egyetem kutatói találták alzheimeres betegek agyában. Az anyag egy olyan komplexum része, amelynek köze van a szintén demenciával járó Huntington-kórhoz és a skizofréniához, s amely komplexum ellen már gyógyszereket dolgoztak ki, de ezek még kipróbálásra várnak.