Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Minden tizedik háztartásban volt már villámkár

MTI
2005.08.11. 12:03
A magyar háztartások 10 százalékában már keletkezett kár villámcsapás miatt, 53 százalékuknak pedig tápellátási problémát okozott. Bíró Viktor az American Power Conversion (APC) MagyarországiKépviseletének értékesítési vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a rendelkezésre álló meteorológiai adatok szerint 2004-ben több mint 30 ezer villám csapott le Magyarországon, ebből mintegy 23 ezer a nyári hónapokban. A villámok több mint 31 ezer kárt okoztak, amelyek értéke elérte az 1,7 milliárd forintot.

#alt# A biztosítók adatai alapján évente 2-3 százalékkal nő a károk száma, a kárérték pedig 5-6 százalékkal, mivel egyre több és egyre értékesebb elektromos berendezést használnak az országban. Bíró Viktor statisztikai adatokra hivatkozva elmondta, hogy Magyarországom ma tízmillió elektronikai készüléket, ebből ötmillió tv-t, illetve számítógépet, DVD, CD és videó lejátszót, valamint hifi berendezést használnak.

Az értékesítési vezető hangsúlyozta, hogy az elektronikai berendezések megfelelő védelemmel megóvhatók a villámcsapásoktól. Az APC-nek például vannak olyan berendezései, amelyek a túlfeszültségnek csak 15 százalékát engedik át, és megvédik a készüléket az elektromos zaj és feszültségesés ellen is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!