Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden tizedik háztartásban volt már villámkár

MTI
2005.08.11. 12:03
A magyar háztartások 10 százalékában már keletkezett kár villámcsapás miatt, 53 százalékuknak pedig tápellátási problémát okozott. Bíró Viktor az American Power Conversion (APC) MagyarországiKépviseletének értékesítési vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a rendelkezésre álló meteorológiai adatok szerint 2004-ben több mint 30 ezer villám csapott le Magyarországon, ebből mintegy 23 ezer a nyári hónapokban. A villámok több mint 31 ezer kárt okoztak, amelyek értéke elérte az 1,7 milliárd forintot.

#alt# A biztosítók adatai alapján évente 2-3 százalékkal nő a károk száma, a kárérték pedig 5-6 százalékkal, mivel egyre több és egyre értékesebb elektromos berendezést használnak az országban. Bíró Viktor statisztikai adatokra hivatkozva elmondta, hogy Magyarországom ma tízmillió elektronikai készüléket, ebből ötmillió tv-t, illetve számítógépet, DVD, CD és videó lejátszót, valamint hifi berendezést használnak.

Az értékesítési vezető hangsúlyozta, hogy az elektronikai berendezések megfelelő védelemmel megóvhatók a villámcsapásoktól. Az APC-nek például vannak olyan berendezései, amelyek a túlfeszültségnek csak 15 százalékát engedik át, és megvédik a készüléket az elektromos zaj és feszültségesés ellen is.