Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Oxigén a sérült szöveteknek

MTI
2005.08.12. 07:19
Egy amerikai-belga kutatócsoport új ötlettel állt elő a megsérült szövetek kulcsfontosságú oxigénellátásának javítására.

Az amerikai Duke egyetem kutatói és egy belga professzor, Pierre Sonveaux azzal kísérleteztek, hogy a vér egyik fontos alkotóeleméhez, a hemoglobinhoz nitrogénoxidot adtak. A hemoglobin teszi lehetővé, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a test alkotóelemeihez, míg a nitrogénoxid kitágulásra készteti az ereket.

Sonveaux professzor szerint az új, kombinált molekulát eredményesen lehet majd használni például a daganatok kezelésénél: ha ugyanis még a rákellenes kezelés előtt juttatják a szervezetbe a nitrogénoxiddal "felszerelt" hemoglobint, azzal megnő a kemoterápia és a besugárzás hatásfoka.

A módszert egyébként az Egyesült Államokban már alkalmazzák is, a koraszülött, s légzési nehézségekkel küzdő csecsemőknél. A kutatók reményei szerint csökkenteni lehet vele majd azokat a károkat is, amelyeket a nem daganatos jellegű, hanem más betegségek miatt pusztuló szövetek oxigénhiánya okoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!