Árpád
-2 °C
4 °C

Női petesejt csontvelőből is keletkezhet

MTI
2005.08.12. 13:22
Amerikai kutatók most vitába szálltak azzal a szakértők körében is általános vélekedéssel, amely szerint a nők adott számú petesejttel születnek, és menstruációs ciklusuk azért áll le, mert ezek elfogynak.

A bostoni Massachusettes központi kórház kutató orvosai Jonathan Tilly vezetésével kidolgozott eredményeiket a Cell című amerikai tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

Az agresszív rákellenes gyógymód, a kemoterápia egyik mellékhatása, hogy sterilizálja a nőket. Az orvosok eddig értetlenül álltak a jelenség előtt, hogy csontvelő -átültetés, vagy vérátömlesztés után sokaknál egyszer csak beindult a menstruációs ciklus. felvetődött, hogy talán a csontvelő őssejtjeiből petesejt is kialakulhat.

Tilly és munkatársai egerek vérében és csontvelőjében megtalálták azokat az őssejteket, amelyekből petesejtek és spermium sejtek válnak. Ezután kipróbálták, hogy lesz-e belőlük petesejt: Egereket sterilizáltak az embereknél is használt kemoterápiával, majd visszaadták a belőlük kigyűjtött őssejteket. A sejtekből a visszaültetés után a szükséges környezettel ellátott petesejtek fejlődtek ki, s két hónap elteltével már semmiben sem különböztek a normális petesejtektől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?