Friderika
13 °C
29 °C

Női petesejt csontvelőből is keletkezhet

MTI
2005.08.12. 13:22
Amerikai kutatók most vitába szálltak azzal a szakértők körében is általános vélekedéssel, amely szerint a nők adott számú petesejttel születnek, és menstruációs ciklusuk azért áll le, mert ezek elfogynak.

A bostoni Massachusettes központi kórház kutató orvosai Jonathan Tilly vezetésével kidolgozott eredményeiket a Cell című amerikai tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

Az agresszív rákellenes gyógymód, a kemoterápia egyik mellékhatása, hogy sterilizálja a nőket. Az orvosok eddig értetlenül álltak a jelenség előtt, hogy csontvelő -átültetés, vagy vérátömlesztés után sokaknál egyszer csak beindult a menstruációs ciklus. felvetődött, hogy talán a csontvelő őssejtjeiből petesejt is kialakulhat.

Tilly és munkatársai egerek vérében és csontvelőjében megtalálták azokat az őssejteket, amelyekből petesejtek és spermium sejtek válnak. Ezután kipróbálták, hogy lesz-e belőlük petesejt: Egereket sterilizáltak az embereknél is használt kemoterápiával, majd visszaadták a belőlük kigyűjtött őssejteket. A sejtekből a visszaültetés után a szükséges környezettel ellátott petesejtek fejlődtek ki, s két hónap elteltével már semmiben sem különböztek a normális petesejtektől.