Ferenc
10 °C
29 °C

XML-routert gyártana az Intel

c|net
2005.08.18. 10:10

Az Intel szerdán bejelentette, hogy megvásárolja a illinoisi Sarvegát, amely az internetes forgalmat hatékonyabban kezelő XML szabványhoz alkalmazott hálózati routereket gyárt. Az üzlet részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Sarvega 2003-ban 7 millió dolláros bevételt jelentett. Az öt esztendős cég egyik tulajdonosa maga az Intel, amely kockázati befektetési alapja révén 20 millió dollárral támogatta a vállalkozást.

Az XML routerek a hagyományos IP routerek kiegészítői - olyan eszközök, amelyek képesek az adatforgalmat tartalmi jellemzők alapján irányítani. Az iparági elemzők szerint az XML alapú vállalati adatforgalom a 2004-ben mért 15 százalékról 50 százalékra nő 2008-ig.

Az Intel a chipgyártáson kívül már korábban is próbálkozott eszközök gyártásával, próbálkozásai azonban balul ütöttek ki: a 2001-ben felvásárolt, adaptereket gyártó Xircomot végül felszámolták. 2000-ben saját XML-szerver alkalmazásokat is forgalmaztak, de nem sokkal később kiszálltak az üzletből.

A Sarvega révén az Intel így az ugyancsak hálózati eszközöket gyártó Cisco Systems, Extreme Networks és Foundry Networks versenytársává vált.