Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Műholddal követik a gólyákat

MTI
2005.08.18. 12:40

Műholdon követi három erdélyi gólya mozgását a következő hónapokban a Román Ornitológiai Szövetség. A román szakemberek azért szereltek műholdas adóvevőt a három állatra, hogy pontosan megállapítsák vándorlási szokásaikat, valamint azt, hogy egyikük - egy részben megszelidített állat - erdélyi szülőföldjén, vagy valahol Afrikában kíván-e melegedni a tél beálltakor - írta a Krónika című erdélyi napilap.

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis madárvédő egyesület elnöke az újságnak elmondta: Romániában rendhagyó a műholdas követő módszer, eddig nem végeztek tudományos vizsgálatokat az ottani gólyák vándorlásáról.

A szakemberek persze nagy vonalakban ismerik a gólyák "határokon átívelő" szokásait, tudják, hogy a madarak három hónap alatt érnek Afrikába, ott csak néhány hetet maradnak, és már indulnak is vissza. A tapasztalatok szerint a visszafelé vezető utat hamarabb megteszik. De hogy pontosan mikor hagyják el az országot, milyen útvonalon repülnek úti céljukig, illetve hány kilométert haladnak naponta, azt csak a műholdas figyelő rendszer tudja pontosan megállapítani.

A leginkább arra kíváncsiak az ornitológusok, hogy miként határoz majd a három gólya közül az, amelyik most éppen Székelyföldön lakik egy magánháznál. Tavaly ugyanis a Kovászna megyei Uzon községben egy fióka kiesett a fészekből, s egy helybeli férfi a csűrjében nevelte. A madár hozzászokott az ember társaságához, de csak részben szelídült meg. Nevelője udvarán hallgat a hívó szóra, de a mezőn, a többi gólya társaságában már nem megy az emberek közelébe.

Az ornitológusok arra kíváncsiak, hogy ez az egyed elvándorol-e augusztus végén, vagy az uzoni csűrben vészeli át a telet. Az Argos műhold által küldött jelek azt mutatják, hogy a másik két, adóvevővel megjelölt gólya is Romániában van még, várhatóan a hónap végén indulnak el.

A madárkövető programot a franciaországi Ligue pour la Protection des Oiseaux madárvédő egyesület támogatja. Kelemen László elmondta: a védett fehér gólyára elsősorban a természetes élőhelyek beszűkülése, a fészkek megrongálása és a villanyvezetékek jelentenek veszélyt. Idén a szokatlanul esős időjárás is tizedelte a gólyapopulációt - írta a Krónika.