Ágnes
-5 °C
2 °C

Műholddal követik a gólyákat

MTI
2005.08.18. 12:40

Műholdon követi három erdélyi gólya mozgását a következő hónapokban a Román Ornitológiai Szövetség. A román szakemberek azért szereltek műholdas adóvevőt a három állatra, hogy pontosan megállapítsák vándorlási szokásaikat, valamint azt, hogy egyikük - egy részben megszelidített állat - erdélyi szülőföldjén, vagy valahol Afrikában kíván-e melegedni a tél beálltakor - írta a Krónika című erdélyi napilap.

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis madárvédő egyesület elnöke az újságnak elmondta: Romániában rendhagyó a műholdas követő módszer, eddig nem végeztek tudományos vizsgálatokat az ottani gólyák vándorlásáról.

A szakemberek persze nagy vonalakban ismerik a gólyák "határokon átívelő" szokásait, tudják, hogy a madarak három hónap alatt érnek Afrikába, ott csak néhány hetet maradnak, és már indulnak is vissza. A tapasztalatok szerint a visszafelé vezető utat hamarabb megteszik. De hogy pontosan mikor hagyják el az országot, milyen útvonalon repülnek úti céljukig, illetve hány kilométert haladnak naponta, azt csak a műholdas figyelő rendszer tudja pontosan megállapítani.

A leginkább arra kíváncsiak az ornitológusok, hogy miként határoz majd a három gólya közül az, amelyik most éppen Székelyföldön lakik egy magánháznál. Tavaly ugyanis a Kovászna megyei Uzon községben egy fióka kiesett a fészekből, s egy helybeli férfi a csűrjében nevelte. A madár hozzászokott az ember társaságához, de csak részben szelídült meg. Nevelője udvarán hallgat a hívó szóra, de a mezőn, a többi gólya társaságában már nem megy az emberek közelébe.

Az ornitológusok arra kíváncsiak, hogy ez az egyed elvándorol-e augusztus végén, vagy az uzoni csűrben vészeli át a telet. Az Argos műhold által küldött jelek azt mutatják, hogy a másik két, adóvevővel megjelölt gólya is Romániában van még, várhatóan a hónap végén indulnak el.

A madárkövető programot a franciaországi Ligue pour la Protection des Oiseaux madárvédő egyesület támogatja. Kelemen László elmondta: a védett fehér gólyára elsősorban a természetes élőhelyek beszűkülése, a fészkek megrongálása és a villanyvezetékek jelentenek veszélyt. Idén a szokatlanul esős időjárás is tizedelte a gólyapopulációt - írta a Krónika.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!