Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csendes repülőgép

MTI
2005.08.22. 16:44
Brit egyetemi kutatók szokatlan alakú, és emiatt teljesen zajtalan repülőgépet terveztek. Az új repülőgépnek tulajdonképpen nincs is törzse, egyetlen deltaszárnyból áll, amit kis oldalszárnyakkal toldottak meg kétfelől. Kialakítása emlékeztet az amerikai B2 Spirit stratégiai lopakodó bombázóra.

A deltaszárny belsejében kialakított utastér belülről leginkább egy mozi teremhez hasonlít majd, ami sokkal barátságosabb, mint a megszokott, klausztrofóbiát sugalló, hosszú, keskeny csőalak. Az új formát az indokolja, hogy a Cambridge egyetem mérnökei Paul Collins vezetésével arra a következtetésre jutottak: a repülőgépek hagyományos, cső alakú törzsből és szárnyból álló felépítése felelős a fel- és leszálláskor keletkező nagy zajért.

A tervezők másik zajcsökkentő újítása, hogy a motorokat a szárny felső oldalára helyezték, hogy hangjuk felfelé vetődjön. A fejlesztés költségeihez az amerikaiak is hozzájárultak, a londoni Luton repülőtéren kívül a bostoni Cambridge MIT intézet szponzorálta a kutatást.

Egyelőre csak az alakra vonatkozó számítások vannak meg, de 12 hónapon belül elkészülnek a prototípus tervei, és remélhetően egy évtizeden belül élőben is ki lehet próbálni a repülőgépet - jelentette a BBC brit közszolgálati rádió- és tévéállomás honlapján. Környezetvédők és a légi folyosók közelében élők már mozgalmat is indítottak, hogy a tervből mihamarabb valóság váljék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?