Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Toshiba folytatja saját HD DVD technológiájának kifejlesztését

MTI
2005.08.23. 10:23

A japán Toshiba folytatja saját HD DVD következő generációs DVD formátumuk kifejlesztését miután a Blu-ray technológiát fejlesztő Sonyval az egységes szabvány bevezetéséről folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak. A tárgyalások még folynak, de megegyezés hiányában a Toshiba saját fejlesztésének folytatása mellett döntött. A helyzet a videokazetták elterjedését megelőző küzdelmet idézi fel a VHS és a Betamax formátumok között. A következő generációs DVD technológia filmszínházi minőségű moziélményt ígér az otthonokban és új interaktív szórakoztatási lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt. A lemezek és a berendezések várhatóan már az idei év vége felé az üzletekbe kerülnek. a Blu-ray lemezek nagyobb tárolási kapacitással rendelkeznek, mint a HD DVD lemezek, viszont sokkal többe kerül majd az előállításuk - legalábbis rövid távon.

A Sony meggyőződése szerint egyetlen formátum bevezetésére van szükség és a berendezés gyártók a Blu-ray technológia alkalmazása mellett teszik majd le a voksot. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát, mint az analóg videokazetta formátumok összecsapása idején. A lejátszó berendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni. A francia Thomson S.A. például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot támogatják majd. A Blu-ray támogatói között vannak az Apple Computer, a Dell, Hewlett-Packard és a Samsung Electronics. A hollywoodi stúdiók közül a Walt Disney és a Sony Pictures Entertainment a Blu-ray technológia, a Paramount Pictures, a Universal Pictures és a Warner Brothers Studios pedig a HD DVD alkalmazását támogatja.