Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Osztrákok a géntechnológia ellen

MTI
2005.08.25. 11:08
Az osztrákoknak mindössze tizenegy százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy géntechnikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszert rakjon a kosarába bevásárláskor. Mindössze három százalék vásárolna meg ilyen termékeket mindenféleképpen. A túlnyomó többség viszont mereven elzárkózik a géntechnikailag módosított élelmiszerek vásárlásától - állapítja meg a Focus Institut által készített tanulmány.

A tapasztalatok szerint a nők tartózkodóbbak a géntechnikával szemben, mint a férfiak. Kor szerinti megoszlásban pedig az osztrák lakosok 29 éves korig nyitottabbak a géntechnikával szemben mint az idősebbek. A magasan képzettek jobban elfogadják a gm-termékeket, mint az alacsonyabban képzettek, de éppen a magasan képzettek körében a legmagasabb a gm-termékeket mereven elutasítók aránya is. Regionális bontásban a bécsiek bizonyultak leginkább megengedőnek a gm-cikkekkel szemben.

A megkérdezetteknek mintegy háromnegyede állította, hogy bevásárláskor gyakorta megvizsgálja a termék összetételi listáját, 39 százalékuk pedig minden esetben pontosan elolvassa azt. Egynegyedük viszont egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel. A nők nagyobb érdeklődést tanúsítanak az összetétel részletei iránt mint a férfiak. Nagyobb figyelmet szentelnek a részleteknek az idősebbek is mint a fiatalok.