Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Osztrákok a géntechnológia ellen

MTI
2005.08.25. 11:08
Az osztrákoknak mindössze tizenegy százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy géntechnikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszert rakjon a kosarába bevásárláskor. Mindössze három százalék vásárolna meg ilyen termékeket mindenféleképpen. A túlnyomó többség viszont mereven elzárkózik a géntechnikailag módosított élelmiszerek vásárlásától - állapítja meg a Focus Institut által készített tanulmány.

A tapasztalatok szerint a nők tartózkodóbbak a géntechnikával szemben, mint a férfiak. Kor szerinti megoszlásban pedig az osztrák lakosok 29 éves korig nyitottabbak a géntechnikával szemben mint az idősebbek. A magasan képzettek jobban elfogadják a gm-termékeket, mint az alacsonyabban képzettek, de éppen a magasan képzettek körében a legmagasabb a gm-termékeket mereven elutasítók aránya is. Regionális bontásban a bécsiek bizonyultak leginkább megengedőnek a gm-cikkekkel szemben.

A megkérdezetteknek mintegy háromnegyede állította, hogy bevásárláskor gyakorta megvizsgálja a termék összetételi listáját, 39 százalékuk pedig minden esetben pontosan elolvassa azt. Egynegyedük viszont egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel. A nők nagyobb érdeklődést tanúsítanak az összetétel részletei iránt mint a férfiak. Nagyobb figyelmet szentelnek a részleteknek az idősebbek is mint a fiatalok.