Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ötödével több mobilt adtak el

MTI
2005.08.25. 11:36
A második negyedévben értékesített 190,5 millióból kiindulva a globális mobiltelefon készülék piac forgalma az idén 16 százalékos növekedéssel elérheti a 780 millió darabot is. A második negyedévi értékesítés 21,6 százalékkal haladja meg a tavalyit. A növekedés a fejlődő piacok expanzív bővülésére és a telített piacokon zajló minőségi cserére támaszkodik. A piac legnagyobb vesztesének a Siemens bizonyult, mivel piaci részesedése a második negyedévben 4,7 százalékra csúszott vissza az első negyedévi 5,5 százalékról; ezzel a rangsorban az ötödik helyről a hatodikra csúszott le. A márka imázsa komoly csapást szenvedett el a néhány negyedévvel ezelőtti visszahívási akciók és a tajvani BenQ cégnek történt értékesítése miatt. A Sony Ericsson 5,5 százalékról 6,2 százalékra javította piaci részesedését.

A piacvezető, a finn Nokia 60,8 millió készüléket értékesített a negyedév folyamán, ami 31,9 százalékos piaci részesedést biztosított számára, néhány százalékponttal magasabbat az első félévinél és az egy évvel korábbinál, mindezt sikeres modellváltásának és agresszív árpolitikájának köszönhetően. A Motorola jól szerepelt elsősorban a különösen sikeres RAZR modelljének köszönhetően. Piaci részesedése 17,9 százalékra nőtt az első negyedévi 16,8 százalékról és az előző év második negyedévi 15,7 százalékról. Európában a Motorola volt a második legkeresettebb márka, ami igen szép eredmény az előző évi ötödik helyhez képest. A néhány negyedévvel ezelőtt még a Motorola második helyezését veszélyeztető Samsung Electronics piaci részesedése 12,8 százalékra csúszott vissza az első negyedévi 13,3 százalékról. Az LG Electronics, amely a Samsunghoz hasonlóan nemrégiben még lendületes növekedésnek örvendhetett, a növekedési ütem lényeges csökkenését volt kénytelen tudomásul venni. 6,5 százalékos piaci részesedést vívott ki magának a második negyedévben, nagyobbat az első negyedévi 6,2 százaléknál és a tavalyi 6,1 százaléknál. A mobil készülékek forgalma - Japánt kivéve - minden egyes nemzeti piacon növekedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?