Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Új makikat fedeztek föl Madagaszkáron

MTI
2005.08.30. 08:32
Két új félmajom fajt fedeztek föl Madagaszkár szigetén német tudósok. Küloön érdekessége a dolognak, hogy az apró állatkákat nem csak a helybéli lakosság ismeri már régóta, de számos kutató is közeli ismeretséget kötött egyes példányaikkal, ám közülük eddig senki nem vette észre, hogy a tudomány számára teljesen új makimajom fajokról van szó. A göttingeni főemlős-kutató intézet munkatársaiban már néhány őserdei kirándulás után fölmerült a gyanú, hogy a látott lemurok kilógnak az ismert fajok sorából. Elsőként a Madagaszkár északi részén előforduló makik keltették fel a figyelmüket: ezeket az éjszaka aktív, mintegy 300 gramm testtömegű állatkákat apró fülek, nagy herék és bozontos farok jellemzi. Nagyjából akkorák, mint egy szürkemókus. Ezeket az állatokat korábban "egy kalap alá" vették a Madagaszkár nyugati felében honos és Coquerel törpemaki néven ismert faj egyedeivel.

Genetikai és anatómiai sajátosságok elemzése, valamint viselkedési jegyek összehasonlítása alapján a göttingeni szakértők kimutatták, hogy nem egyetlen faj két elkülönülten élő populációjáról van szó, hanem két különböző, csak egymás között szaporodó fajról. Az északi faj, amelynek a Mirza zaza tudományos nevet adták (zaza a madagaszkáriak nyelvén gyermeket jelent), közösségi fészkekben él; egy-egy fészek 2-8 állatkának ad otthont. A nyugati makifaj egyedei külön-külön fészekben alszanak, és utódaikat az év korábbi időszakában hozzák világra, mint északi rokonaik - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Teljesen a véletlennek köszönhető a szigeten élő másik új félmajom faj fölfedezése. A német kutatók eredetileg mirza makikat akartak befogni, hogy genetikai vizsgálatokkal támasszák alá taxonómiai besorolásukat. A befogott példányokról azonban a zürichi állatkertben végzett vizsgálatok során kiderült, hogy nem mirzákról, hanem a szigeten élő, immár kilencedik makifaj egyedeiről van szó. A kis barna félmajom, amelyről a tudomány egyelőre nem sokat tud, a Microcebus lehilahytsara tudományos nevet kapta. A speciest jelölő második szó a madagaszkáriak nyelvén "jó embert" (angolul good man) jelent - mintegy tisztelgés gyanánt Steve Goodman chicagói biológus előtt, aki az utóbbi évtizedekben jelentős érdemeket szerzett a madagaszkári fauna és flóra kutatása és megismerése terén.

A göttingeni csapat fölfedezései előtt utoljára 1987-ben sikerült új makit találni Madagaszkáron: akkor is német kutató volt a szerencsés "megtaláló". A termetes arany bambuszlemurt Bernhard Meier bochumi biológus írta le. A göttingeniek által leírt fajokkal pedig 49-re emelkedett a Madagaszkáron élő félmajmok száma. A félmajmok (Lemurinea) alrendet képeznek a főemlősök rendjén belül. Arckoponyájuk ragadozószerű, fogazatuk a rovarevőkére emlékeztet. Karcsú testüket dús szőrzet borítja. A legtöbb félmajom fajnak hosszú, bozontos farka van. Ujjaikon köröm van, kivéve a második lábujjat, amelyen úgynevezett tisztogatókarom található.