Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új makikat fedeztek föl Madagaszkáron

MTI
2005.08.30. 08:32
Két új félmajom fajt fedeztek föl Madagaszkár szigetén német tudósok. Küloön érdekessége a dolognak, hogy az apró állatkákat nem csak a helybéli lakosság ismeri már régóta, de számos kutató is közeli ismeretséget kötött egyes példányaikkal, ám közülük eddig senki nem vette észre, hogy a tudomány számára teljesen új makimajom fajokról van szó. A göttingeni főemlős-kutató intézet munkatársaiban már néhány őserdei kirándulás után fölmerült a gyanú, hogy a látott lemurok kilógnak az ismert fajok sorából. Elsőként a Madagaszkár északi részén előforduló makik keltették fel a figyelmüket: ezeket az éjszaka aktív, mintegy 300 gramm testtömegű állatkákat apró fülek, nagy herék és bozontos farok jellemzi. Nagyjából akkorák, mint egy szürkemókus. Ezeket az állatokat korábban "egy kalap alá" vették a Madagaszkár nyugati felében honos és Coquerel törpemaki néven ismert faj egyedeivel.

Genetikai és anatómiai sajátosságok elemzése, valamint viselkedési jegyek összehasonlítása alapján a göttingeni szakértők kimutatták, hogy nem egyetlen faj két elkülönülten élő populációjáról van szó, hanem két különböző, csak egymás között szaporodó fajról. Az északi faj, amelynek a Mirza zaza tudományos nevet adták (zaza a madagaszkáriak nyelvén gyermeket jelent), közösségi fészkekben él; egy-egy fészek 2-8 állatkának ad otthont. A nyugati makifaj egyedei külön-külön fészekben alszanak, és utódaikat az év korábbi időszakában hozzák világra, mint északi rokonaik - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Teljesen a véletlennek köszönhető a szigeten élő másik új félmajom faj fölfedezése. A német kutatók eredetileg mirza makikat akartak befogni, hogy genetikai vizsgálatokkal támasszák alá taxonómiai besorolásukat. A befogott példányokról azonban a zürichi állatkertben végzett vizsgálatok során kiderült, hogy nem mirzákról, hanem a szigeten élő, immár kilencedik makifaj egyedeiről van szó. A kis barna félmajom, amelyről a tudomány egyelőre nem sokat tud, a Microcebus lehilahytsara tudományos nevet kapta. A speciest jelölő második szó a madagaszkáriak nyelvén "jó embert" (angolul good man) jelent - mintegy tisztelgés gyanánt Steve Goodman chicagói biológus előtt, aki az utóbbi évtizedekben jelentős érdemeket szerzett a madagaszkári fauna és flóra kutatása és megismerése terén.

A göttingeni csapat fölfedezései előtt utoljára 1987-ben sikerült új makit találni Madagaszkáron: akkor is német kutató volt a szerencsés "megtaláló". A termetes arany bambuszlemurt Bernhard Meier bochumi biológus írta le. A göttingeniek által leírt fajokkal pedig 49-re emelkedett a Madagaszkáron élő félmajmok száma. A félmajmok (Lemurinea) alrendet képeznek a főemlősök rendjén belül. Arckoponyájuk ragadozószerű, fogazatuk a rovarevőkére emlékeztet. Karcsú testüket dús szőrzet borítja. A legtöbb félmajom fajnak hosszú, bozontos farka van. Ujjaikon köröm van, kivéve a második lábujjat, amelyen úgynevezett tisztogatókarom található.