Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Operációval az epilepszia ellen

MTI
2005.08.30. 09:53
Az epilepszia gyógyszeres kezelése, korlátok közt tartása mellett egyre nagyobb lehetőségeket látnak orvosok a műtéti beavatkozásban, amely statisztikák szerint is jelentős javulást eredményez a páciensek többségének életminőségében. Az epilepszia, amely már az ókorban is ismert volt, meglehetősen gyakori betegség: európai országokban a lakosság 1 százalékát érinti. Sok beteg gyermekkora óta szenved tőle. A gyerekek 70 százaléka jól reagál a gyógyszeres terápiára, gyakorlatilag tünetmentessé válik. A többieknek viszont változatlanul vannak - részben súlyos - rohamaik, akár napjában többször is. Ez aztán ördögi kör kialakulásához vezet a még fejlődő agy számára: a gyermekek további testi és szellemi érését ugyanis hátrányosan befolyásolhatják a rohamok. Súlyosbító körülmény a sajnos még mindig élő előítélet, az epilepsziások stigmatizációja a társadalom részéről.

A sebészeket az a szándék vezette a műtétek útjára, hogy azoknak a gyerekeknek is biztosítsák a rohamoktól mentes életet, akiknek szervezete nem reagál a gyógyszerekre. Eddigi mérlegük azt mutatja, hogy sok esetben érdemes vállalni az operációval járó kockázatot. A badeni Korkban található epilepszia-központban rendezett tanácskozás résztvevői augusztusban összegezték a korszerű epilepszia-sebészet terén elért eredményeket. Karl Strobl és Sabine Rona német kutatók mintegy száz gyermek- és fiatalkorú páciens sorsát követték nyomon évekkel a műtét után is. Közülük mintegy 70 százalék tartósan tünetmentes maradt. Mintegy 8 százalék esetében ritkábbá váltak a rohamok, s azok is kevésbé befolyásolták a betegek életminőségét. Tíz százaléknál továbbra is jelentkeztek súlyos rohamok, ám jóval ritkábban, mint a műtét előtt. Csupán a páciensek 12 százaléka nem mutatott javulást az operáció nyomán.

Leginkább azoknál a gyerekeknél volt eredményes a műtét, akiknek epilepsziagóca a homloki agylebenyben, vagy az egyik oldalsó lebenyben helyezkedett el. A legtöbb ember agyában a baloldalon található a beszédközpont. Emiatt esetenként nincs lehetőség az ugyanott manifesztálódó epileptikus góc eltávolítására. A beszélő- és beszédértési képesség teljes elvesztése ugyanis túl nagy ár volna az epilepsziától való megszabadulásért. Műtét előtt végzett elektromos ingerléssel viszont kideríthető, vajon csakugyan jelentősen károsodna-e a beszédközpont a góc eltávolításával. Ebből a célból elektromos impulzusokkal ingerlik a góc körüli agyrészt, ami átmeneti leállást eredményez. Ha ennek során az orvos nem tapasztal defektust, úgy a góc eltávolítható, illetve vágásokkal elektromosan elszigetelhető a környező agyszövetektől, hogy görcsöt gerjesztő potenciálja ne terjedhessen tovább.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!