Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Operációval az epilepszia ellen

MTI
2005.08.30. 09:53
Az epilepszia gyógyszeres kezelése, korlátok közt tartása mellett egyre nagyobb lehetőségeket látnak orvosok a műtéti beavatkozásban, amely statisztikák szerint is jelentős javulást eredményez a páciensek többségének életminőségében. Az epilepszia, amely már az ókorban is ismert volt, meglehetősen gyakori betegség: európai országokban a lakosság 1 százalékát érinti. Sok beteg gyermekkora óta szenved tőle. A gyerekek 70 százaléka jól reagál a gyógyszeres terápiára, gyakorlatilag tünetmentessé válik. A többieknek viszont változatlanul vannak - részben súlyos - rohamaik, akár napjában többször is. Ez aztán ördögi kör kialakulásához vezet a még fejlődő agy számára: a gyermekek további testi és szellemi érését ugyanis hátrányosan befolyásolhatják a rohamok. Súlyosbító körülmény a sajnos még mindig élő előítélet, az epilepsziások stigmatizációja a társadalom részéről.

A sebészeket az a szándék vezette a műtétek útjára, hogy azoknak a gyerekeknek is biztosítsák a rohamoktól mentes életet, akiknek szervezete nem reagál a gyógyszerekre. Eddigi mérlegük azt mutatja, hogy sok esetben érdemes vállalni az operációval járó kockázatot. A badeni Korkban található epilepszia-központban rendezett tanácskozás résztvevői augusztusban összegezték a korszerű epilepszia-sebészet terén elért eredményeket. Karl Strobl és Sabine Rona német kutatók mintegy száz gyermek- és fiatalkorú páciens sorsát követték nyomon évekkel a műtét után is. Közülük mintegy 70 százalék tartósan tünetmentes maradt. Mintegy 8 százalék esetében ritkábbá váltak a rohamok, s azok is kevésbé befolyásolták a betegek életminőségét. Tíz százaléknál továbbra is jelentkeztek súlyos rohamok, ám jóval ritkábban, mint a műtét előtt. Csupán a páciensek 12 százaléka nem mutatott javulást az operáció nyomán.

Leginkább azoknál a gyerekeknél volt eredményes a műtét, akiknek epilepsziagóca a homloki agylebenyben, vagy az egyik oldalsó lebenyben helyezkedett el. A legtöbb ember agyában a baloldalon található a beszédközpont. Emiatt esetenként nincs lehetőség az ugyanott manifesztálódó epileptikus góc eltávolítására. A beszélő- és beszédértési képesség teljes elvesztése ugyanis túl nagy ár volna az epilepsziától való megszabadulásért. Műtét előtt végzett elektromos ingerléssel viszont kideríthető, vajon csakugyan jelentősen károsodna-e a beszédközpont a góc eltávolításával. Ebből a célból elektromos impulzusokkal ingerlik a góc körüli agyrészt, ami átmeneti leállást eredményez. Ha ennek során az orvos nem tapasztal defektust, úgy a góc eltávolítható, illetve vágásokkal elektromosan elszigetelhető a környező agyszövetektől, hogy görcsöt gerjesztő potenciálja ne terjedhessen tovább.