Benedek
-5 °C
5 °C

A Graphisoft csatlakozott a BSA-hoz

MTI
2005.09.01. 11:48

Az építészeti szofverek fejlesztésével foglalkozó Graphisoft csatlakozott a Business Software Alliance-hoz (Üzleti Szoftver Szövetség - BSA)- jelentették be a két vállalat képviselői csütörtökön Budapesten. A legális szofverhasználatot népszerűsítő BSA magyarországi tagjainak száma ezzel tízre bővült. Mérföldkőnek nevezte Sebők Katalin, a BSA szóvivője az első magyar szoftverfejlesztő cég, a Graphisoft csatlakozását a szövetséghez. Hangsúlyozta: reményeik szerint a Graphisoft ezzel példát mutat a többi magyar szoftverfejlesztő cégnek.

Kovács Kornél, a Graphisoft nemzetközi értékesítési menedzsere elmondta: meggyőződésük, hogy jó lépés csatlakozni a jogtiszta szoftverhasználat arányának javításáért küzdő szövetséghez. Hozzátette: közös érdek, hogy a szellemi termékek jogait védjék. A menedzser jelentősnek nevezte, 30 százalékra becsülte a Graphisoft ArchiCAD építészeti szoftverének illegális felhasználását az országban. Kiemelte: azért most csatlakoztak, mert a BSA tevékenysége most egyezik a Graphisoft törekvéseivel. A BSA stratégiai váltás során a negatív hangvételű kampányok és akciók helyett a jövőben az oktató és tájékoztató tevékenységre helyezi a hangsúlyt. Sebő Katalin elmondta: az együttműködést a világ 83 országában jelen levő Graphisofttal Magyarországra és Csehországra írták alá. Ez azt jelenti, hogy a BSA e két országban szervezett fórumain a cég szakemberei is közreműködnek.

Kovács Kornél kiemelte: céljuk, hogy az emberek felismerjék, hogy a legális szoftverek használata kifizetődőbb az illegálisnál. Az együttműködés pénzben kifejezhető értékével kapcsolatban az MTI kérdésére annyit mondott, hogy "a BSA alapszabálya szerint járulnak hozzá" a szövetség tevékenységeihez. A BSA idén májusi adatai szerint Magyarországon 44 százalékos a szoftverillegalitási arány. Ez 9 százalékkal magasabb az Európai Unió országiban mért adatoknál. A 2004-es évre vonatkozó felérés szerint az uniós csatlakozást követő egy évben a régióban egyedül Magyarországon nőtt az illegális üzleti szoftverek aránya. A tanulmány alapján a magyar IT-iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra nőttek.