Alkoholbíró gén
A gyümölcslégy az emberhez hasonlóan képes kialakítani bizonyos fokú
alkoholtűrő-képességet, s ezt annak a génnek köszönheti, amelyet
most fedeztek fel a würzburgi egyetemen.
A kutatók szerint a "másnaposság-gén" szerepe akkor válik
fontossá, amikor a szervezetnek valamilyen stresszel kell
megküzdenie. Az olyan gyümölcslegyek, amelyeknél nem működik már
megfelelően ez a gén, lényegesen érzékenyebbek a hőre és a mérgekre,
no meg az alkoholra, hamarabb "berúgnak". Az ilyen legyek a
kísérletek tanúsága szerint nem olyan könnyen szoknak hozzá a
növekvő alkoholmennyiséghez, mint genetikailag ép társaik,
amelyeknél az alkohollal való egyetlen találkozás is elég ahhoz,
hogy jobban elbírják a második "ivászatot".
A würzburgi biocentrum két munkatársa, Henrike Scholz és Mirjam Franz azt reméli, hogy a kutatások révén új ismeretekhez juthatnak az ember alkoholfüggőségével kapcsolatban. Ezt arra alapozzák, hogy megállapításuk szerint a rovarok szervezete az emberéhez hasonlóan működik. A gyümölcslegyek is hozzá vannak szokva az alkohollal való érintkezéshez, mert petéiket szívesen rakják túlérett gyümölcsökbe, amelyekhez az alkoholos illatok vezetik őket.