Emőke
-4 °C
9 °C

Védőoltás a méhnyakrák ellen

MTI
2005.09.23. 07:57
Talán már jövőre rendszeresíthető a méhnyakrák elleni védőoltás. Két, az Egyesült Államokban kikísérletezett változatának hatékonyságát már klinikai tesztek bizonyítják.

A GSK és Merck amerikai gyógyszergyártó cégek által kifejlesztett oltóanyagokról a klinikai vizsgálatokon bebizonyosodott, hogy valóban hatékonyak a méhnyakrák megelőzésében.

Mint a Science et Vie című francia tudományos folyóirat beszámolt róla, a két cég vakcinái a kísérleti eredmények szerint több mint 4 éven át védik a nőket a betegséget okozó humán papilloma vírus (HPV) több típusának támadásaitól.

Ez a vírus sérüléseket okoz a méhnyakon, s ezek utóbb rákos daganattá fejlődhetnek. A GSK vakcinája a HPV16-os és a HPV18-as vírusfajták ellen hatásos: e két típus okozza az összes méhnyakrák 70 százalékát. A Merck oltóanyaga ezek mellett két másik HPV-vírustörzs ellen is védelmet nyújt: ez utóbbiak szintén fertőzéseket okoznak a szervezetben, bár azok általában jóindulatúak.

Most hatalmas a versenyfutás a gyártók között azért, hogy melyikük tudja előbb piacra dobni saját oltószerét. A lap szerint erre már 2006 vége előtt sor kerülhet.