Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ismét adóköteles lehet a román IT-fizetés

2005.09.23. 08:38
A román pénzügyminiszter, Sebastian Vladescu kezdeményezi az IT-iparban dolgozók fizetésének újbóli adóztatását. Az érintettek fel vannak háborodva.

Az információ-technológiai területen dolgozókat azért mentesítették az adófizetés alól, hogy a szektor dinamikusan fejlődhessen. Romániában jelenleg több mint 25 ezer szakember dolgozik IT-területen. Számítások szerint az adófizetés visszaállítása a költségvetést évi 3,5 millió euró bevételhez juthatná.

A jelenlegi támogatás megvonása elsősorban a kis cégek működését nehezítené meg, a fejlesztési befektetések visszaesnének, a szakemberek elvándorlásával az iparág is megszűnhetne, vélik az érintettek.

Az Egyesült Államokban publikált szakmai adatok szerint jelenleg Romániában a legdinamikusabb az IT-piac egész dél-kelet Európában. E szektor teljesítménye Romániában becslések szerint évente átlagosan 10 százalékkal nő, 2009-re 1,3 milliárd dolláros piaccá növi ki magát, a román állam pedig 69 millió dollár bevételhez juthat. Romániában jelenleg 8480 szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég tevékenykedik, az átlagos havi fizetés 310 eurónak megfelelő összeg.