Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Prosztatarák ellen: gránátalma

MTI
2005.09.29. 09:23

A gránátalma kivonat segíthet megakadályozni a prosztatarák kialakulását, illetve hozzájárulhat a már létrejött daganat növekedésének lassításához - vélekednek amerikai kutatók laboratóriumi egérkísérleteik alapján.

A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett polyphenol vegyületeket, s emiatt a belőle előállított kivonatnak erősebb antioxidáns hatása van, mint a vörös bornak, vagy a zöld teának - írta a Proceedings of the National Academy of Sciences Early Editon című szaklap e héten megjelent számában Hasszan Muhtar, a wisconsini állami egyetem kutatója.

A wisconsini egyetem munkacsoportja alacsony koncentrációjú gránátalma kivonatot fecskendezett prosztatarák sejtekbe, és arra a megállapításra jutott, hogy a kivonat erősségével egyenes arányban csökkent a tumor sejtek növekedése.

A férfihormonokkal (androgénekkel) összefüggésben kialakuló, és prosztata specifikus antigént, úgynevezett PSA-t kibocsátó prosztatarák sejtekben a gránátalma kivonatos kezelés során csökkent az androgén receptorok száma, és a PSA kibocsátás.

A vizsgálat során a kutatók emberi prosztatarák sejteket injekcióztak egerekbe, majd az így megbetegített állatoknak gránátalma kivonatot adagoltak. A kivonat jelentős mértékben késleltette a daganatképződést, majd korlátozta a végül megjelent tumor növekedését, számottevően meghosszabbítva ezáltal az állatok életét.

A kísérlet vezetője kifejtette: bár a vizsgálatok még nem jutottak túl a kísérleti szakaszon, a prosztatarákban szenvedő férfiak számára nem haszontalan, ha gránátalmát fogyasztanak, ártalmas hatása bizonyosan nincs, sőt nagy valószínűséggel hasznos segítség a rákos betegeknek.