Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Védőgátat építenek Velence köré

euractiv.hu
2005.09.29. 13:06

"Minden kétely megszűnt - nincs visszaút" - jelentette be Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök: négy és fél milliárd eurós költségvetéssel 2011-re megépül a Mózes. Az óriásberuházás keretében a tengerfenékre építenek egy gátrendszert a velencei lagúnában Lidótól Chioggia-ig: ez 78 darab egyenként 30 méter magas és 5 méter vastag csuklópántos gátelemet jelent, amelyek Velence történelmi városát fenyegető árhullám esetén fölnyithatóak lesznek a vízmagasság szintjére. A projekt a bibliai Mózesről kapta a nevét, aki előtt a legenda szerint megnyílt a Vörös-tenger, és így száraz lábbal kelhetett át rajta.

A környezetvédők a helyzet rosszabbodását vizionálják, Velence polgármestere a városvezetés megkerülését sérelmezi, de Berlusconi nem hátrál. Tiltakoznak az anti-globalisták is, a WWF olasz szekciója pedig úgy véli: Velence teherkikötőjének bezárása és a tengerjáró hajók kitiltása a város körzetéből hatékonyabban védené Velencét a károktól.

Berlusconi szerdán úgy nyilatkozott, hogy megvitatják, megfontolják a jobbítást szolgáló szakértői véleményeket, de ez nem akadályozhatja a projekt kivitelezését.

A beruházás várható költsége csaknem megduplázódott az eredetileg tervezetthez képest: 2004-ben, az első kőletételkor még 2,3 milliárd euróval számoltak.

Velencét egyre gyakrabban önti el pusztító ár: míg például 1923 és 1932 között, tíz év alatt öt árhullámot jegyeztek fel, 1993 és 2002 között több mint ötvenre nőtt a számuk. A 20. század elején Velence évente átlagosan 7 napot állt kényszerűen víz alatt, az utóbbi években ez a szám 200-ra emelkedett.