Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A kutatás hosszú éjszakája Bécsben

2005.09.29. 15:12

Október 1-jén első alkalommal rendezik meg a "Kutatás hosszú éjszakáját" Bécsben, amelynek keretében délután öt óra és éjfél között nyolc expedíción vehetnek részt a tudományok megszállottjai. A nyolcvannégy állomás között buszok szállítják az utasokat, akik az egyes stációkon kipróbálhatják például, hogy milyenek a trópusi viharok, vagy éppen utazást tehetnek a sejtmagba.

Az Állatorvosi Egyetemen a géntechnika világába kalauzolják el az érdeklődőket, ahol szemtanúi lehetnek, amint a kutatók vírusok segítségével új információkat juttatnak a sejt örökítőanyagába.

Szombat este ugyancsak nyitva áll a látogatók előtt az Arsenal Kutatási Központ Európában egyedülállóan felszerelt szélcsatornája és a Bécsi Egyetem is, ahol a fizika világába nyerhetnek betekintést a kíváncsiak. Így olyan kérdésre kaphatnak választ, mint hogy miért kék az ég, mekkora izomteljesítményre képes az ember, de tanulmányozhatják az atomok mozgását is.

A biztonság kérdését érdekes, szórakoztató módon körüljáró előadások középpontjában a terrorizmus és a számítógépes vírusok, a szociális biztonság, a természet veszélyei és a nagy kockázattal járó új technológiák állnak. A különböző helyszínek között shuttle-buszok szállítják az utasokat, a gyülekezőhely - mint ilyen alkalmakkor mindig - a Heldenplatz. Felnőttek számára a részvétel 9 euró, a kedvezményes jegyek 7 euróba kerülnek.

A "Kutatás hosszú éjszakáján" Ausztria-szerte egyébként hetven kutatóintézet vesz részt. A bécsi, innsbrucki és linzi helyszíneken összesen százötven állomáson fogadják az érdeklődőket.