Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Ellenállóbbak lettek a vírusok

MTI
2005.09.30. 08:50
A kutatások azt mutatják, hogy a két, gyakran használt vírusellenes szernek, az amantadinnak és a rimantadinnak ellenálló vírusok aránya a 90-es évekbeli 0,4 százalékról 2004-re 12,3 százalékra nőtt. A növekedés különösen aggasztó Ázsiában: Kínában például ez az arány 2002-ben 10 százalék alatt volt, 2003-ban viszont 58, 2004-ben pedig 74 százalékra emelkedett!

A vírusok ellenállóképességének változása régóta ismert a szakemberek előtt, így azután az influenzavírust is folyamatosan megfigyelés alatt tartják világszerte. Kétségtelen, hogy az amantadin és a rimantadin régi szerek, már harminc éve használják ezeket, ám hatásuk jó ideig megbízhatóan érvényesült. A változás, a gyógyszereknek ellenálló vírusok szaporodása a legutóbbi évek eredménye.

A szakértők szerint szerepet játszhatott a folyamatban a madárinfluenza megjelenése - amely első ízben 1997-ben, Hongkongban terjedt át emberre - illetve az atípusos tüdőgyulladás, a SARS ázsiai járványa. Hongkongban például az elmúlt években a vírusellenes szerek fogyasztása robbanásszerűen megnőtt, mivel az emberek pánikba estek, s akkor is ezekhez folyamodtak, amikor semmi szükség nem volt szedésükre. Márpedig a túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás a szer hatékonyságát csökkenti a szervezetben. Yi Guan, a hongkongi egyetem mikrobiológusa éppen ezért leszögezte: csak rendkívül indokolt esetben szabad használni az oseltamivir nevű vírusellenes szert, mert ez az a vegyület, amelyet a hatóságok egy világméretű madárinfluenza-járvány esetére tartalékolnak, s amelynek hatását nem szabad lerontani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!