Jenő
-3 °C
6 °C

Ellenállóbbak lettek a vírusok

MTI
2005.09.30. 08:50
A kutatások azt mutatják, hogy a két, gyakran használt vírusellenes szernek, az amantadinnak és a rimantadinnak ellenálló vírusok aránya a 90-es évekbeli 0,4 százalékról 2004-re 12,3 százalékra nőtt. A növekedés különösen aggasztó Ázsiában: Kínában például ez az arány 2002-ben 10 százalék alatt volt, 2003-ban viszont 58, 2004-ben pedig 74 százalékra emelkedett!

A vírusok ellenállóképességének változása régóta ismert a szakemberek előtt, így azután az influenzavírust is folyamatosan megfigyelés alatt tartják világszerte. Kétségtelen, hogy az amantadin és a rimantadin régi szerek, már harminc éve használják ezeket, ám hatásuk jó ideig megbízhatóan érvényesült. A változás, a gyógyszereknek ellenálló vírusok szaporodása a legutóbbi évek eredménye.

A szakértők szerint szerepet játszhatott a folyamatban a madárinfluenza megjelenése - amely első ízben 1997-ben, Hongkongban terjedt át emberre - illetve az atípusos tüdőgyulladás, a SARS ázsiai járványa. Hongkongban például az elmúlt években a vírusellenes szerek fogyasztása robbanásszerűen megnőtt, mivel az emberek pánikba estek, s akkor is ezekhez folyamodtak, amikor semmi szükség nem volt szedésükre. Márpedig a túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás a szer hatékonyságát csökkenti a szervezetben. Yi Guan, a hongkongi egyetem mikrobiológusa éppen ezért leszögezte: csak rendkívül indokolt esetben szabad használni az oseltamivir nevű vírusellenes szert, mert ez az a vegyület, amelyet a hatóságok egy világméretű madárinfluenza-járvány esetére tartalékolnak, s amelynek hatását nem szabad lerontani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?