Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elindult a Nemzetközi Űrállomásra az űrturistát szállító Szojuz

MTI
2005.10.01. 10:50
Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) helyi idő szerint szombat kora reggel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről az a Szojuz-hordozórakéta és az azonos nevű űrhajó, amely három kozmonautát, köztük egy amerikai űrturistát szállít az állomásra. Kilenc perccel a fellövés után a Szojuz ráállt a kijelölt körpályára. Az út a Nemzetközi Űrállomásig két napot vesz igénybe.

Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik, amatőr vendége. Két útitársa, William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips, aki idén áprilisa óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel, a harmadik utassal együtt. William McArthur és Valerij Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt az állomáson.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.