Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Felgyorsulhatnak az európai digitális könyvtár előkészületei

2005.10.04. 07:45
Az európai könyvek, nyomtatott dokumentumok, fényképek, kéziratok és kották digitális tárolását tervezi az Európai Bizottság, francia irányítással.

A Google hasonló kezdeményezését követve hoznának létre egy európai modellt, digitális könyvtárat a franciák. Mint ismeretes, a Bizottság kedvezően fogadta a francia ötletet, ám az EU szintjén való alkalmazását megelőzően szeretné elérni az üzleti szféra szereplőinek bevonását. Első lépésként online egyeztetés kezdődött, ennek eredményét 2006 júniusában hozzák nyilvánosságra, az európai szerzői jogi törvény áttekintésével egy időben.

Az európai tartalmak digitalizálása érdekében Brüsszel folyamatosan a könyvtárak anyagának feldolgozására biztatja a tagországokat. A 2001 áprilisában elfogadott Lund akcióterv meghatározott bizonyos irányvonalakat, a Bizottság hamarosan létrehozza a digitális könyvtárak tanácsadó testületét is.

Az EU hatodik kutatási kerettervében 36 millió eurót különítettek el digitális kutatásokra, a Bizottság még nagyobb beruházásokat tervez a hetedik kutatási keretterv részeként, s további támogatásra számíthatnak a projekt részesei a DG Infotársadalom programból is.