Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Óvszer nőknek

MTI
2005.10.07. 09:47

A nem kívánt terhesség elleni védelem alkalmi módjaként a nők eddig csak a tablettákra számíthattak. Most reményteli kísérletek kezdődtek arra, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nők is egy-egy alkalomra hatásos, s a szervezet működését biztosan nem befolyásoló védőeszközt alkalmazhassanak.

Elkészült a nők számára kifejlesztett óvszer - tudatja októberi számában a Science et Vie című francia tudományos havilap. Folyékony, átlátszó és szagtalan anyagról van szó, amelyet egy québec-i (kanadai) egyetem fertőzéstani intézetének kutatói hoztak létre, s immár a gyakorlati kísérletek zajlanak vele, 454 kameruni női önkéntes részvételével.

Az új óvszer lényegében egy zselé, amely testhőmérsékleten megszilárdul, hajlékony, ám a kórokozók számára átjárhatatlan, vékony hártyát képezve. Ez a hártya megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől, mint például az AIDS-fertőzés, vagy a herpesz.

A zselét egy kis henger oldalára kenve, ez utóbbi segítségével lehet bejuttatni a hüvelybe, ahol azután már magától alakul át védőhártyává. Idővel felszívódik, de a bejutást követő két órán át hatékony marad - azaz a közösülésre ennyi idő áll rendelkezésre. Még nincs azonban meggyőző eredmény arra vonatkozólag, ami a legfontosabb: vajon mennyire hatékonyan képez akadályt a spermiumok számára, azaz milyen védelmet nyújt a terhesség ellen? A mostani kísérletekkel éppen erre szeretnének pontos választ kapni.

A terméket azokra a nőkre gondolva fejlesztették ki, akiknek partnere nem hajlandó óvszert használni. Ha a kísérletek kedvező eredményt hoznak, négy éven belül kerülhet forgalomba - írja a francia lap.