Auguszta
-4 °C
2 °C

Tízmilliárd a széles sávú internet fejlesztésére

Napi Gazdaság
2005.10.10. 07:40
A szélessávú internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére az idén rendelkezésre álló pályázati forrásokat 3 milliárd forinttal, 10,5 milliárd forintra emelte a napokban a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) monitoringbizottsága.

A lehívható támogatás mértékét növelő forrásátcsoportosítást a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott keretet jóval meghaladó igénye indokolta. Magyarországon az utóbbi években dinamikusan növekszik a szélessávú-lefedettség, 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9 százaléka számára volt biztosított a hozzáférés, jelenleg ez az arány 92 százalék feletti.

A legjelentősebb növekedést a kisebb, tízezer fő alatti települések érték el, míg 2004 tavaszán ugyanis az ilyen városokban, falvakban csupán a lakosság 3,7 százaléka internetezhetett széles sávon, ma ez az arány meghaladja az 50 százalékot. Ennek további növelését szolgálja a pályázati forrás.

A GVOP 4.4.2 néven futó pályázata iránt óriási ugyan az érdeklődés - az eddig beérkezett hatvan pályázat már több mint 10 milliárd forint támogatást igényelt -, ám a GVOP 4.4.1 tender felfutása még várat magára. Utóbbi lehetővé teszi a kkv-k, illetve a közösségi végpontokon keresztül a magánszemélyek számára a bekapcsolódást az üzleti folyamatokba. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2006 végéig 1,5 milliárd forint. A nyertesek részére 2004-ben és 2005-ben eddig 926 millió forintot ítéltek meg.