József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szerdán két kínai űrhajós indul a világűrbe

MTI
2005.10.11. 11:30
Október 12-én, szerdán reggel indul útnak az a kínai űrhajó, amely immár másodszor visz embert, ezúttal kettőt a világűrbe, jelentették be hivatalosan Pekingben. Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség keddi jelentése szerint a Sencsou-6-ot a Góbi sivatagból indítják útnak, és öt napot tölt a világűrben. Ez lesz az első alkalom, hogy Kína egyszerre két űrhajóst juttat a kozmoszba. Korábban az Új Kína arról számolt be, hogy a fellövést október 13-ra tervezik.

A startot a tervek szerint közvetíti a pekingi állami televízió, hogy biztosítsák a szükséges nyilvánosságot a külföldi média számára, hangoztatta a hírügynökség, közvetve utalva arra, hogy ez szakítást jelent a kínai űrkutatási hatóságok korábbi hagyományos titkolódzásával.

Emberrel a fedélzetén az első kínai űrhajó 2003 októberében indult a világűrbe. Jang Li-vej (Yang Liwei) akkor 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet, ahová a korábbi pilóta nemzeti hősként tért vissza. Kína az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként küldött saját területéről és saját űreszközeivel embert a kozmoszba.