Valér
4 °C
8 °C

Várhatóan nem nő az lcd-kijelzők ára idén

MTI
2005.10.11. 11:35
A LG.Philips javított a második negyedhez képest és 218 millió dolláros adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, több mint ötször nagyobbat a második negyedévi eredménynél. Mind az eladott mennyiségek, mint az árak javultak a lapos képernyőknél és az elektronikus kijelzőknél, az árak azonban még elmaradnak a tavalyi csúcstól. Úgy vélték, hogy további áremelkedésre az év végéig már nem lehet számítani az átlag szintjén.

Tavaly a folyadékkristályos képernyők (lcd) ára a kínálati többlet miatt nagyot esett. A tavalyi második félévi, több mint 40 százalékos olcsóbbodás után az idei első negyedévben 5 százalékkal csökkentek tovább az árak. Az LG.Philips LCD legnagyobb versenytársa, a dél-koreai Samsung azonban a negyedik negyedévig nem számít drágulásra. A kapacitás alapján számolva az LG.Philips 18 százalékos, a Samsung 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lapképernyőpiacon, ezzel világelső.

A világ lapképernyőgyártói több mint 40 milliárd dollárt fordítanak termelési kapacitásuk növelésére az elkövetkező évtizedben. Beruházási terveiket még a jelenlegi túltermelés láttán sem szándékoznak megkurtítani.