Gerzson
-3 °C
2 °C

Csökkenteni kellene a roamingdíjakat

MTI
2005.10.14. 15:09
A roamingért, a külföldi mobiltársaságok hálózatának használatáért fizetendő összegek csökkentését európai uniós szinten kellene megoldani - derült ki azon a beszélgetésen, amelyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezett pénteken Budapesten.

Az uniós szintű szabályozás azért is kellene, mert egy adott országban működő, úgynevezett nemzeti társaságnak nem érdeke csökkenteni ezt a díjat, mivel nem a saját előfizetője, hanem egy külföldi mobilszolgáltató felhasználója fizeti meg a hálózatának használatáért járó, többnyire magas összeget.

Éppen ezért a nemzeti hatóságok sem szorgalmazzák különösebben a roamingdíjak csökkentését, mivel ezzel bevételtől fosztanák meg a cégeket, s így tőkét vonnának ki az adott, úgymond saját országban működő társaságokból.

Az Európai Bizottság összehasonlító, díjszabási példákat tartalmazó táblázatának nemrégiben történő nyilvánosságra hozatalát az indokolta, hogy a felhasználók lássák, mekkora különbségek vannak a roamingdíjak között.

A honlapot október 4-én indították. Felkeresésével az ügyfelek tanácsokat is kapnak arra vonatkozóan, hogyan találhatják meg a legolcsóbb szolgáltatást, és információt kapnak arról is, kihez fordulhatnak nehézségek, vagy panaszok esetén.

Ezzel összefüggésben Hidasi István, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa tagja elmondta: a továbblépés mindenképpen uniós szintű döntést igényel, ehhez azonban ma még nincsenek teljes körűen megbízható adatok.

Egyelőre ugyanis nagyon nehéz megállapítani, hogy a roaming mekkora költségbe kerül egy adott társaságnak, mivel a mobilszolgáltatás esetében még nincs olyan mélyreható költségfelosztás, mint a vezetékes szolgáltatás esetében.

Ráadásul a roamingköltség marginális a fogyasztók szempontjából, mivel ezt csak akkor fizetik, ha külföldön nem a saját szolgáltatójuk hálózatát használják. A honlapot hat havonta frissítik, jelenleg a szeptemberi díjszabást mutatja.