József, Bánk
-7 °C
0 °C

Online teszt segít az ECDL-vizsgázóknak

MTI
2005.10.18. 15:37
Az európai számígógép-felhasználói jogosítvány még nem feltétel a magyar munkaerő piacon, de Európa számos országában egyes ágazatokban már igen, mondta Alföldi István a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSzT) ügyvezető igazgatója a keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. A számítógépes felhasználói ismereteket igazoló (European Computer Driving Licence - ECDL) bizonyítvánnyal rendelkezők számát II. Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során a jelenlegi 200 ezerről legalább 600 ezer főre kellene emelni. Az ügyvezető igazgató bejelentette, hogy ezt segíti az eddig egyedülálló online teszt, amely a vizsgára való felkészüléshez ellenőrzi a megszerzett ismereteket.

Az ECDL-t a világ 140 országában fogadják el és a 200 ezer ECDL vizsgával rendelkező Magyarországnak a nyolcadik helyett biztosítja a rangsorban. A lakosság számához viszonyítva két százalékos arányt a II. Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során az irországi 8,3 százalékhoz kellene közelíteni, hangsúlyozta Alföldi István.

Magyar Bálint oktatási miniszter a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta, hogy számításba véve az adókedvezményeket, az informatikai és oktatási tárca költségvetését és a Nemzeti Fejlesztési Terv eddigi ráfordításait, valamint több más forrást is, évi több mint 50 milliárd forintot költenek csak állami forrásból a digitális irástudás elterjesztésére. A miniszter szerint a meglévő funkcionális analfabétizmus mellett jelentős probléma a digitális írástudatlanság is, amely Magyarországon meghaladja a 60 százalékot.