Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A magyar IT sikeres lehet Koreában

MTI
2005.10.21. 13:39
Főként az orvosi műszeripar és az információtechnika területén működő magyar kis- és közepes vállalkozásoknak tudna betörni a koreai piacra, mondta Rétfalvi György, a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési (ITDH) Kht. vezérigazgatója Budapesten egy koreai-magyar üzletember-találkozó alkalmával. A vezérigazgató jelezte, hogy jelenleg magyar cégek elsősorban élelmiszeripari, ezen belül is a feldolgozott húsipari termékeket exportálnak az ázsiai országba.

A Koreába irányuló magyar export volumene tavaly 98,7 millió dollárt tett ki, szemben a 2003. évi 39,9 millió dollárral - közölte. Koreából 2004-ben 901,2 millió dollár értékben importált termékeket Magyarország, főként autókat, illetve elektronikai és informatikai árukat. Tavalyelőtt 609,2 millió forint volt a behozatal Koreából. Ezt az aránytalanságot javítani kell a jövőben, mondta Soon Han Kwon, a Koreai Importőrök Szövetségének (KOIMA) elnöke, hozzátéve, hogy a 45 céget képviselő üzletember delegációjuk ebből a célból érkezett Magyarországra.

Az elnök megjegyezte, hogy delegációjuk Romániában, Lengyelországban és Törökországban is folytat tárgyalásokat a napokban. A pénteki tárgyalássorozaton 65 magyarországi cég vesz részt, köztük a gépipar és az elektronikai ágazat képviselői, illetve a vegyipar, az alapanyag- és félkész-termékek gyártói közül többen. Rétfalvi György szólt arról, hogy koreai cégek Magyarországon eddig mintegy 350 millió dollár értékben fektettek be, amellyel 4 ezer embernek teremtettek munkahelyeket.