Géza
-12 °C
-4 °C

A Spitzer űrteleszkóp barna törpéket fedezett föl

MTI
2005.10.24. 07:52
A NASA Spitzer nevű űrteleszkópjával olyan, a bolygó és a csillag közti kezdeményeket - barna törpéket - fedezett fel, amelyek közelebb vihetnek a bolygók kialakulásának megértéséhez.

A NASA az űrteleszkóppal földerített olyan halmazokat, amelyek mikroszkopikus homokszemcsékből és parányi kristályokból állnak és öt barna törpét keringetnek.

A fölfedezés nyilvánvalóvá tette a barna törpék létét, s hogy ahhoz hasonló folyamatokon mennek át, mint amelyekben a bolygók keletkeznek. A törpék és a csillagok között a legfőbb különbség az, hogy tömegük kisebb. A barna törpéknek nincs akkora tömegük, hogy fényt bocsássanak ki, nem termelnek termonukleáris energiát, valamint hidegebbek és halványabbak a csillagoknál - viszont ugyanúgy sűrű gáz- és porfelhőkből alakulnak ki

Apai Dániel csillagász, a tucsoni Arizona Egyetem és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztrobiológiai intézetének kutatója kifejtette: a felfedezés azt bizonyítja, hogy a bolygóformálódás első szakaszai erőteljesebbek, mint korábban hitték.

A Spitzer űrteleszkóp, amelyet márciusban állítottak munkába, lehetővé teszi annak tanulmányozását, hogy a bolygók hogyan épültek föl egymástól nagy távolságokban, különböző környezetben.

A barna törpéket 520 millió fényév távolságban, a Chamaeleon csillagképben figyelték meg. Tömegük a Jupiter bolygó 40-70-szerese, koruk csillagászati értelemben fiatal: 1 és 3 millió év között jár.