Eleonóra
-1 °C
2 °C

Áttörés a tüdőrák gyógyításában?

MTI
2005.10.26. 08:55

Brit sebészek által kidolgozott módszer áttörést hozhat a tüdőrák gyógyításában. A rosszindulatú tüdődaganatokat általában sebészeti úton igyekeznek eltávolítani, ám a műtéti beavatkozás csak a betegség korai szakaszában lehetséges, ráadásul sok esetben az operáció után lényegesen rosszabbodik a páciensek életminősége - írja a JNews című orosz nyelvű hírportál.

Az úgynevezett kriosebészeti eljárás, amikor fagyasztással igyekeznek elpusztítani a rákos szöveteket, nem újdonság az orvosi gyakorlatban, ám a middlesex-i Harefield Kórház sebészei némiképp másként alkalmazzák a fagyasztást a tüdődaganat gyógyítására.

A mellkason ejtett 12 centiméteres vágáson át egy szondán keresztül közvetlenül juttatják a folyékony nitrogént a daganatba, amelyet mínusz 190 Celsius-fokon fagyasztanak.

E metódus kevésbé drasztikus, mint a hagyományos sebészeti eljárás, ráadásul a betegek mindössze négy nap után elhagyhatják a kórházat. Eddig tizenhat beteget kezeltek sikeresen: a daganat három-hat hónap alatt szívódott fel.

Ezzel együtt a szakemberek hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek, hogy felmérjék az új módszer előnyeit és hátrányait, összehasonlítva azokat a hagyományos sebészeti beavatkozás, sugár- és kemoterápia eredményességével.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft