Piroska
-1 °C
5 °C

Hőre bomló fagyálló fehérje

MTI
2005.10.28. 13:19
Kanadai kutatók a tartósan fagypont alatt élő hóbolha vagy gleccserbolha (Desoria glacialis) anyagcseréjét tanulmányozva egy eddig ismeretlen, magasabb hőmérsékleten elbomló fagyálló fehérjét fedeztek fel.

Mivel az anyag testhőmérsékleten maradéktalanul elbomlik, transzplantálásra váró szerveket vagy élelmiszereket lehetne vele preparálni és fagyásveszély nélkül alacsonyabb hőmérsékleten tárolni, hogy hosszabb ideig elálljanak.

Dr. Laurie Graham és Dr. Peter Davies biokémikus, a kanadai Queen's University két kutatója, arra volt kíváncsi, hogy a mínusz 6 C hőmérsékleten még életképes hóbolha miképpen kerüli el, hogy szervezetében jégkristályok képződjenek. A kutatást a Kanadai Egészségügyi Kutatóintézet (CIHR) támogatta, s az eredményekről a Science című amerikai tudományos folyóiratban számoltak be.

Az átültetésre váró szerveket jelenleg a fagyásponthoz közel, de a jégkristály képződés elkerülése miatt mindenképp fagypont fölött tárolják. Ha csökkenteni lehetne a tárolási hőmérsékletet, megnőne a biztonságos tárolási idő. Ugyanakkor bármilyen konzerválószer a beültetés után okozna problémát. Az eddig ismert fagyásgátló fehérjék immunreakciót váltanának ki.

A hóbolhák által termelt hiperaktív fagyálló fehérje különbözik a Queen's egyetem kutatói által régebben felfedezett bogár- és lepke-fehérjéktől, ugyanis magasabb hőmérsékleten lebomlik, tehát a beültetett szervekből hamar kiürül, és kisebb az antitest-képződés veszélye.