Mátyás
-6 °C
1 °C

Az IHM szerint sikeres a HTEC-program

MTI
2005.11.08. 16:15
A Hungarian Technology Center (HTEC) program keretében az elmúlt egy-másfél évben két magyar cég vállalatot alapított Amerikában, további kettő pedig jelentős üzleteket kötött. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter abban reménykedik, hogy a sikereket megismétlik Kínában is. A miniszter mindezt annak kapcsán mondta el, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Magyar Technológiai Központ (a HTEC) az Informatikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve kedden szakmai fórumot rendezett a magyar infokommunikációs szektor ázsiai lehetőségeiről.

A Washingtonnal szomszédos észak-virginiai Vienna városában 2003 október elején nyitották meg a Magyar Technológiai Központot, míg a Hongkong tőszomszédságában lévő a dél-kínai Shenzenben az idén október közepén indult. A központok a magyarországi kis- és közepes cégek által előállított magas tudástartalmú termékek és szolgáltatások külföldi piacokra való bejutását segítik.

A HTEC-program 2003-ban kezdődött, a minisztérium azonban csak tavaly januárban írta ki a vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatát. A program keretében eddig 142 millió forint támogatást nyertek el a magyar cégek, amihez 300 millió forint saját forrás járul. Az idén újabb 50 millió forintos pályázatot ír ki a HTEC, míg az iparági támogatás keretében több mint 300 millió forint értékű szolgáltatást vehetnek igénybe az infokommunikációs cégek. Jövőre a HTEC-programra 250 millió forintot irányoz elő az IHM. A HTEC-program indirekt módon is segíti az amerikai, illetve az ázsiai piacra való bejutást azzal, hogy a cégeknek ingyen elérhetővé és használhatóvá teszi infrastruktúráját és adatbázisát, valamint tanácsokat ad nekik. Az eseményen elhangzott, hogy jövőre a shenzeni irodán keresztül Magyarország kilép a vietnami piacra is.