Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tökéletes égésű reaktort mutattak be Nagypáliban

MTI
2005.11.10. 16:14
A hagyományos kazánok 30-40 százalékos hatásfokát 95 százalékosra növelő tökéletes égésű, egyúttal környezetkímélő reaktor kicsinyített, működő modelljét mutatta be a 42 országban szabadalmaztatott találmány tulajdonosa, Allan Inovius svéd fizikus a Nagypáliban rendezett energetikai információs napon, csütörtökön.

A gáztól a 10 százalékos víztartalmú repceolajig, az éttermi elhasznált zsiradéktól a fáradt olajig többféle üzemanyag működteti a régi és új hagyományos kazánokhoz csatlakoztatható, s azok 30-40 százalékos hatásfokát 95-98 százalékra növelő reaktort.

"Franciaországban és Nyugat-Európában már 15 évvel ezelőtt is több, mint négyezer ilyen berendezés működött a különböző célú és méretű kazánokba építve, az üzemanyag jellege szerint átállítható égőfejjel. A tökéletes égés és a maximális hőcsere biztosítása mellett tisztán tartja, a korróziótól is megvédi a kazánt, töredékére csökkenti a füstgáz nitrogén-dioxid-tartalmát, és alkalmazása legkevesebb 30 százalékos megtakarítással jár" - vázolta találmánya fő ismérveit a professzor, a Magyar Energetikai Akadémia tiszteletbeli titkára.

Tájékoztatóján elmondta: közel 40 évi kutatás eredménye a mozgó alkatrészek nélküli, nagyobb karbantartást nem igénylő reaktor, amelynek burkolata magyar gyártmányú speciális kerámia.

Allan Inovius közlése szerint a családi célú 16 kilowattostól az üzemi méretű 17 megawattosig többféle teljesítményű változata létezik a reaktornak. Magyarországon eddig 5 különböző méretű referencia-példány működik belőle, teljes sikerrel. A berendezés energetikai, takarékossági és környezetvédelmi előnyei mellett az sem mellékes, hogy telepítési költsége - amely lakóház esetében például 120 ezer forint - 1-1,5 év alatt megtérül.

A tudós kifejtette: ha csak repceolajjal kellene működtetni ezeket a reaktorokat, ahhoz a magyar mezőgazdaság szinte korlátlan alapanyag-termelési lehetőségekkel rendelkezik. A nagy mennyiségben keletkező fáradt olaj - költséges regenerálás helyett - szintén azonnal felhasználható a reaktor üzemanyagaként - tette hozzá.

Korábbi közlés szerint Nagypáliban - az Interreg III A pályázati forrás segítségével - 2 év múlva kezdi meg működését a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma, ez a létesítmény önmagában is nyugat-dunántúli mintaprojekt. Ehhez kötődik a kisközség tervezett alternatív energetikai rendszere, középpontjában egy 114 lakásos lakóparkot távhővel és árammal ellátó biomassza-erőművel. Ennek kazánjainál máris alkalmazhatják a svéd fizikus reaktorát - tudatta Köcse Tibor polgármester.