Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bővíti memóriagyárait a Samsung

MTI
2005.11.21. 15:25
A világ legnagyobb memórialapka-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics 614,2 millió dolláros beruházással növeli a flash és a DRAM lapkák gyártását. Az új futószalagokon a jövő év második felében indul a tömeggyártás, közölték a cégnél hétfőn. A Samsung Electronics a jelek szerint további nagy beruházásokkal igyekszik megtartani piaci előnyét a bizonytalan, áreséssel nehezített piacon, remélve, hogy jövőre stabilizálódnak az árak, de a mostani árszínvonal addig is ösztönzi a keresletet. A cég becslése szerint az idén több mint 30 százalékkal csökken a DRAM-lapkák ára, jobban, mint az elmúlt években. A mobiltelefonokban, digitális kamerákban és hordozható zenelejátszókban használatos flash memórialapkáknál 40 százalékos áreséssel számolnak az idén a dél-koreai cégnél.

A Samsung Electronics tavaly 17 milliárd dollárért adott el félvezetőlapkákat, ezt 2012-re legalább 61 milliárd dollárra akarja emelni. Alapot ad erre a cégnek az a várakozása, hogy a kínai információs technológiai ágazat ezentúl évente 11 százalékkal bővül. 2010-ben már 5,5 milliárdos lapkaértékesítést tervez a dél-koreai vállalat Kínában, háromszor annyit, mint jelenleg.h

A Daiwa Institute of Researchnél úgy vélik, hogy a DRAM áramkörök kínálata az idén összességében 2-3 százalékkal haladja majd meg a keresletet, és nem biztos, hogy az árak még az idén elérik a 3,00 dolláros fedezeti pontot, amely alá süllyedtek év közben. Az árszintet az új generációs modellek emelhetik az év végétől.