Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csökkent a Nintendo profitja

MTI
2005.11.24. 14:04
A japán Nintendo Co. Ltd. első féléves profitjának 21,1 százalékos visszaesését jelentette be, amit azzal magyaráztak, hogy a GameCube gyatra eladási adatait nem tudta ellensúlyozni az árfolyamok kedvező alakulása; ugyanakkor éves előrejelzésén nem rontott a társaság, amely videó-játékaiban olyan neves karaktareket szerepeltet, mint Mario, Donkey Kong és Pokemon.

Az április-szeptemberi időszak konszolidált adózott profitja 36,63 milliárd jen (308,7 millió dollár) lett; a tavalyi időszak eredménye 46,45 milliárd jen, a Nintendo előrejelzése 36 milliárd jen volt.

A halvány félévért az új "Revolution" konzol fejlesztésének magas költségeit és az egy esztendeje piacra dobott két képernyős zsebkönyvméretű játékgép, a Nintendo DS kényszerű árcsökkentését is "felelősnek" tartják.

A jelenleg érvényben lévő várakozások szerint a Nintendo éves profitja 75 milliárd jen lesz a tavalyi 87,4 milliárd után. A Nintendo árfolyama üzleti évének első felében 13,2 százalékkal nőtt, miközben a Nikkei 16,3 százalékkal került magasabbra.