Ágnes
-1 °C
2 °C

Európa az AIDS elleni gyógyszerek kutatására összpontosít

euractiv.hu
2005.11.24. 14:49
Európa az AIDS elleni küzdelmében új hatóanyagok kutatására és a lakosság tájékoztatására koncentrál - közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU költi a legtöbb pénzt a világon az AIDS megelőzésre, 2000 óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottak erre a célra (ez az AIDS elleni, világszerte folyó harc költségeinek 60 százaléka), de ez még mindig kevés.

A világban 40 millió ember HIV-fertőzött, számuk tavaly ötmillióval nőtt. Az UNAIDS jelentése szerint az idén 3,1 millióan haltak meg az AIDS miatt, közülük több mint fél millióan gyermekek voltak. A HIV/AIDS-esetek száma a legtöbb országban növekedett.

A jelentés kimutatja, hogy az információs kampányok hatására csökkent a fertőzések száma Kenyában, Zimbabwe-ben, Haiti városi részeiben és Burkina Faso-ban.

Becslések szerint a HIV-kezeléshez való jobb hozzáférés következtében 250-250 ezer halálesetet sikerült megelőzni. A biztonságos szexszel és a HIV-vírussal kapcsolatos ismeretek sok országban hiányosak. Egy Fülöp szigeteki felmérés szerint a válaszadók több mint 90 százaléka azt hiszi, hogy a HIV-vírust úgy is megkaphatja, ha egy HIV-fertőzött ételéből eszik.

Európában a betegség elleni harc az új AIDS-ellenes hatóanyagok kutatására és a felvilágosító kampányokra koncentrál, továbbá azon dolgoznak a szakemberek, hogy a gyógyszerek olcsóbbak és hozzáférhetőbbek legyenek. Nemzetközi szervezetek ugyanakkor figyelmeztetik Európát: legyen tekintettel arra, hogy az agyelszívással súlyos helyzetbe hozza az elmaradott térségekben folyó kutató-, megelőző és gyógyító munkát. Ghánában és Malawiban például nagy számú orvosra és nővérre volna szükség, de a szakemberek Európába vándorolnak a magasabb életszínvonal reményében.