Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megszűnik a Stonebridge Communications Macedóniában

MTI
2005.11.24. 16:34
A Magyar Telekom kezdeményezte a Stonebridge Communications végszámolási eljárását Macedóniában - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel. A Magyar Telekom 2005 novemberében kezdeményezte macedóniai leányvállalata, a Stonebridge Communications AD megszüntetését.

A közlemény szerint a Stonebridge tulajdonosi szerkezetében végbement változások következtében, aminek eredményeként most már 100 százalékos tulajdonosa a Magyar Telekom, nincs tovább szükség a holdingvállalat fenntartására.

A Stonebridge-t 2000 decemberében alapította három vállalat: a Magyar Telekom, korábban Matáv; a SEEF Holdings, a Soros Investment Capital leányvállalata és a CosmoTelco. E cégek a Stonebridge-en keresztül a Makedonski Telekomunikacii AD (MakTel) 51 százalékos részesedését birtokolták.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban a Stonebridge elsődleges feladata a tulajdonosi érdekek összehangolása és képviselete, valamint a birtokolt részvényekből eredő tulajdonosi jogok gyakorlásának biztosítása volt a MakTelen belül. Mivel azonban az elmúlt időszakban a Magyar Telekom megvásárolta a SEEF és a CosmoTelco részvényeit, s így 2004 végére kizárólagos tulajdonosa lett a Stonebridge-nek és a MakTel-részvények 51 százalékának, szükségtelenné vált a Stonebridge közvetítő szerepe és részvétele a tulajdonosi láncban.

A Magyar Telekom ez okból kezdeményezte a Stonebridge végszámolási eljárását a macedón törvényeknek megfelelően.

A közlemény szerint a folyamat végén a Magyar Telekom közvetlenül fogja birtokolni tulajdonrészét a MakTelben, így a tulajdonosi struktúra egyszerűbbé válik. Ez a változás nincs hatással a MakTel napi működésére.