Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mobiltarifa-összehasonlító programot indított az NHH

MTI
2005.11.30. 12:30

Tantusz néven elindította mobiltarifa-összehasonlító programját a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) - közölte Pataki Dániel, a hatóság elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: azért ezekkel a tarifákkal kezdték, mert a mobil a legnagyobb távközlési piac Magyarországon. Ma már több mint 9 millió előfizetője van a három mobilcégnek, amelyek összességében több száz kártyás és előfizetéses programot kínálnak.

Mivel ezek összehasonlítása rendkívül nehéz a fogyasztók számára, az NHH feladatának tartja, hogy segítsen az ügyfeleknek. Az elnök elmondta: a felmérések szerint a felhasználók döntéseiket leginkább az ár alapján hozzák.

Hozzátette: az NHH azért is készítette el a programot, mert a fő feladata a verseny élénkítése és fenntartása a fogyasztók érdekében. Ezen túlmenően a hatóság kiemelt feladata a fogyasztók tájékoztatása is.

A www.tantusz.nhh.hu címen elérhető programról Juhász Károly, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője elmondta: a program naprakész és segít eligazodni a tarifákban és a mobilcégek árai között. A program ötféle hívásirányt különböztet meg: a három mobilt, a vezetékest és nemzetközit. Tartalmazza az SMS, a WAP, a GPRS és az MMS tarifákat.

A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta: a program nem alkalmas a szolgáltatók számláinak ellenőrzésére.

A program az előfizetők telefonálási szokásai alapján a legfontosabb, széles körben elérhető és elterjedt, a gyakran, sokak által a használt szolgáltatások díjelemeit veszi figyelembe. Az adatok bevitele után kiválasztja a három szolgáltató két-két, a felhasználónak legkedvezőbb ajánlatát a becsült havi költségek alapján.

A szoftvert közbeszerzési eljárás keretében bruttó 3,5 millió forintból fejlesztették.