Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Könyvkölcsönzőt nyit a Google

Napi Gazdaság
2005.12.07. 12:08
Online könyvkölcsönző szolgáltatás indítását tervezi a Google. Egy neve elhallgatását kérő informátor szerint a könyvek bolti árának tíz százalékáért egy hétre lehet majd hozzáférni azok elektronikus - nem letölthető, nem nyomtatható - változatához.

Szerzők és kiadók véleménye szerint a díj ugyan túl alacsonynak tűnik, ám maga az ötlet figyelemre méltó új lehetőség az online könyvterjesztésben, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ennek a formának nem korlátoznia, hanem erősítenie kell a hagyományos könyvforgalmazást.

Míg ezt a hírt hivatalosan nem kommentálta a Google, korábbi kezdeményezése, az ingyenesen elérhető online-könyvtár megvalósítása terén rendületlenül menetel előre. Egy évvel azután, hogy megkezdte a legkülönbözőbb könyvtárak anyagának beszkennelését, megjelentette a Google Print indexet. Az ebben szereplő minden anyag szabadon hozzáférhető - állítják a cégnél -, azaz nincs köztük jogvédett könyv. Több kiadó és szerző perli a Google-t, mert engedélyük nélkül beszkenneltette egyes műveiket.

Az indexben teljes anyagok, tartalmi kivonatok, letölthető kiadványrészek, -oldalak szerepelnek. A Google közölte, hogy hamarosan gyarapítani fogja az index tételeit, mégpedig jogvédett anyagokkal is, igaz, ezeknek csak tartalmi kivonatait közli. Sok szerző és kiadó ezt az eljárást is jogsértésnek tartja - derül ki a Chronicle of Higher Education híréből.