Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Titkosítás feltörése online segítséggel

Napi Gazdaság
2005.12.07. 12:08
Három hacker elindított egy olyan weboldalt, amely ingyenes hozzáférést biztosít bizonyos táblázatokhoz, amelyekkel állítólag fel lehet törni szinte bármilyen jelszót. A RainbowCrack Online névre keresztelt site megalkotói két évet töltöttek azzal, hogy módszereket generáljanak gyakorlatilag bármely lehetséges jelszó megfejtéséhez és hatalmas táblázatokba rendezzék azokat.

A táblázatokkal állítólag online-lakatossá válhat bárki, aki jelszavak „kinyitásán" keresztül akar bejutni valahová. A hackerek azt állítják, hogy nem az interneten folyó bűnös tevékenység céljából hozták létre weboldalukat, hanem az it-adminisztrátorok segítésére, a RainbowCrack táblázataival ugyanis azok javíthatják a rájuk bízott rendszerek biztonságát.

Biztonsági szakértők erre úgy reagáltak, hogy nem látnak semmiféle legitim „piaci" keresletet e szolgáltatás elindítására, és hozzáteszik, hogy a rendszerfelügyelőknek számos lehetőségük van arra, hogy a jelszavas védelmet egyéb elemekkel egészítsék ki, ami haszontalanná teszi a RainbowCrack szivárványtábláit - írta a The Register.