Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kevésbé lassul a félvezetőpiac növekedése

MTI
2005.12.07. 12:26
A globális lapkapiac jövőre előreláthatólag 9 százalékot meghaladó ütemben bővül, két évi, kétszámjegyű százalékos növekedés után, a kaliforniai Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) piackutató intézet új becslése szerint. Júliusban még 8,1 százalékos ütemet jelzett az intézet a jövő évre.

A félvezetőipar teljesítményének egyik fő jelzője a félvezetőlap (wafer) gyártási kapacitás kihasználtsága. A több mint negyven nemzetközi lapkagyártót tömörítő Semiconductor International Capacity Statistics a múlt hónapban jelentette, hogy a kihasználtság a második egymást követő negyedévben emelkedett az idei harmadik negyedévben. A jelentés erős lökést adott az Advantest Corp. és a többi lapkagyártó részvényének.

A lapkagyártó és -ellenőrző berendezések világpiaca 2006-ban 35,97 milliárd dollárra növekedhet az idei 32,95 milliárdról, amely 11,2 százalékkal elmaradt a tavalyi forgalomtól. E berendezések forgalma 2007-ben 12,3 százalékkal 40,4 milliárd dollárra, 2008-ban 15,4 százalékkal 46,63 milliárd dollárra nőhet, a friss becslés szerint.

Japán az idén minden bizonnyal megtartja a lapkagyártó berendezések legnagyobb piacának rangját 8,04 milliárd dolláros forgalommal. A második helyen 5,89 milliárd dollárral Dél-Korea követi.

A japán Elpida Memory Inc., a világ ötödik DRAM-lapkagyártója októberben 32 százalékkal 190 milliárd jenre (1,57 milliárd dollár) emelte a márciusban végződő pénzügyi évre vonatkozó beruházási előirányzatát. A Toshiba Corp. szintén októberben emelte meg egyharmadával beruházási tervét, 225 milliárd jenre. A dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd., a világ legnagyobb memóriaáramkör-gyártója szeptemberben jelentette be 33 milliárd dolláros, hétéves kapacitásnövelő programját, amelynek eredményeképp 2012-ig meg akarja háromszorozni félvezetőáramkör-értékesítését.