Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az amalgámtömések ártalmatlanok

MTI
2005.12.09. 08:29

Egy rémisztgetés alapja ismét valótlanná vált: nem igaz, hogy az amalgámból készített fogtömésekből túl sok mérgező higany kerül a szervezetbe.

A higanyt tartalmazó amalgámtömések nem károsak az egészségre. A fogorvosok továbbra is nyugodtan használhatják ezeket a fogak tömésére - jelentette be a francia közegészségügyi hatóság, az Afssaps.

Korábban számos panasz érkezett olyan emberektől, akik úgy gondolták, hogy a szájukban lévő higany miatt alakultak ki náluk különböző betegségek. Így azután az Afssaps felkért egy munkacsoportot, hogy végezzen újabb vizsgálatokat ebben a témakörben. Újabbakat - mert a higany, illetve az amalgámtömések kérdéskörét már megvizsgálták 1998-ban is.

A munkacsoport - amely fogorvosokból, biológusokból, toxikológusokból és allergológusokból állt - két éven át foglalkozott a kérdéssel, s végül azt állapította meg, hogy noha az amalgámtöméssel rendelkező emberek szervezetében valóban valamivel nagyobb a higany mennyisége, de nagyon messze van a mérgezést okozó szinttől. A higany koncentrációja azoknál sem volt súlyosabb, akik a fogtömések után különböző mellékhatásokra panaszkodtak. S nem sikerült semmiféle ok-okozati kapcsolatot bizonyítani egyes betegségek (Alzheimer-kór, vesebajok, szklerózis multiplex), illetve az amalgámtömések között.

A szakértők mindössze annyi korlátozást javasoltak, hogy a terhes, vagy szoptató nőknél ezen időszak alatt ne tegyenek a fogba amalgámtömést, illetve ne vegyék ki azt, mert ez a két művelet valóban a szokásosnál több higanyt juttathat a szervezetbe.