Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vizsgálat a világ egyik leghíresebb őssejtkutatója ellen

MTI
2005.12.12. 07:55
Vizsgálat indul a világ egyik leghíresebb őssejtkutatója, a dél-koreai Huang Vu Szuk (Hwang Woo-suk) ügyében, aki etikai botrányba keveredett, s akinek ezután még az alapvető kutatási eredményeit is megkérdőjelezték.

Huang hétfőn tért vissza szöuli egyetemen lévő laboratóriumába a kórházból, ahová idegkimerültség miatt került a botrány kirobbanása után. Az egyetem egyik illetékese közölte, hogy a kutató beleegyezett a vizsgálatba, sőt ő maga kérte azt.

Huang november végén beismerte, hogy emberi, a munkatársaitól származó petesejtekkel kísérletezett. Elismerte, hogy ez "szégyenletes és borzasztó", és bocsánatot kért az esetért. Az ügy etikailag erősen vitatott tudományos körökben, mert annak kockázatát rejti magában, hogy a főnökök nyomást gyakorolnak beosztottaikra s így jutnak kísérleti "anyaghoz".

A kórházból visszatérve az orvosnak egy újabb támadással is szembe kell néznie: a dél-koreai Pressian internetes hírügynökség és az MBC televízió Huang egyik munkatársára hivatkozva felvetette, hogy "megváltoztatott" fényképfelvételeket küldött az általa klónozott őssejtekről a Science tekintélyes tudományos magazinnak.

Huangot nemzeti hősnek tartják Dél-Koreában, mert a klónkutatás élvonalába vezette az országot. Az etikai botrány kirobbanása, és a nyilvános bocsánatkérés nyomán több mint ezer nő jelentkezett, hogy felajánlja neki a petesejtjeit.