Valér
4 °C
8 °C

Felszolgál a Honda robotja

MTI
2005.12.13. 10:30
Az ASIMO nevű robot emberszerűbb változatát kedden mutatták be, az új változat egyebek között a szállodai recepciósok egyes feladatait is át tudja venni: a vendégeket szobájukba kíséri és italt szolgál fel nekik. A továbbfejlesztett ASIMO mindezt elődjénél gyorsabban teszi, óránként 6 kilométeres sebességgel mozog, miközben látó-és hangfelismerő, valamint a felületi akadályokat észlelő szenzorokkal tájékozódik. Ha egy szállodavendég, vagy egy hivatalba látogató üzleti partner kap egy kis kártyát, a robot képes a kártya jeleinek vételére, meg tudja állapítani a jelet adó helyzetét. Ily módon a látogató, vagy a vendég italt, vagy egyebet is rendelhet, amit ASIMO fel is szolgál neki.

A Honda nem tervezi ASIMO kereskedelmi forgalomba bocsátását, a humanoidot a helyzet, a hang, a kép felismerési és az összeütközéseket kiküszöbölő technológiája fejlesztéséhez használja fel. Ezek a képességek az autónavigációs berendezésekben fontosak - ahogyan azt a Honda elnöke, Takeo Fukui közölte. ASIMOT a Honda saját irodáiban fogja alkalmazni és igény szerint más cégeknek is kikölcsönzi, mint ahogyan azt már eddig is tette: a robotját két vállalatnak adja bérbe évi mintegy 200 ezer dollárért. Fukui szerint az új ASIMO lízingdíja sem lesz magasabb.

A japán autóiparban nemcsak a Honda foglalkozik robotfejlesztéssel, a Toyota a mindennapi házimunkában segédkező robotot akar kifejleszteni, az elektronikai cikkek gyártói közül pedig a Sony is dolgozik az emberszerű robotokon.