Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hiánycikk a Nand memória

2005.12.15. 13:45

Hitelen megugró népszerűségük miatt kifogyóban vannak a Nand Flash memória készletek. A nevét a chipben használatos Not AND logikai kapukról kapó memória jellegzetes tulajdonságai, hogy könnyen írható és törölhető, illetve, hogy áramtalanított állapotban is megmaradnak a rajta tárolt adatok.

A legújabb Nand memóriák 2 gigbájtnyi adatot tárolhatnak, de szemben a mini-merevlemezekkel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket.

Az iSuppi piackutató cég szerint a Nand memória piaca évente 32 százalékkal bővül. Az idei 10,8 milliárd dolláros értékesítést az előrejelzések szerint jövőre 15,4 milliárdos követi. A memória piacának felét a Samsung birtokolja, míg a Toshibának 22,8, a Hynix Semiconductornak 13,2 százalékos szelet jut.

Miután az Apple népszerű digitális zenelejátszói közül az új iPod Nanót is Nand memóriával gyártják, az Intel is beszállni készül a memóriagyártásba és a Micron Technologyval közösen IM Flash TEchnologies néven készül kielégíteni a erősen fellendült keresletet.

Az Apple eközben - amellett, hogy a Samsung által gyártott Nand-ok mintegy 40 százalékát felvásárolja - a piac összes szereplőjével szállítási szerződéseket kötött, egy jövőbeli iPod-aszályt megakadályozandó.