Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

NHH: megduplázódott a szélessávú internet-ellátottság

MTI
2005.12.15. 15:20

Megduplázódott az idén a szélessávú internet hálózattal való ellátottság a már befejezett vizsgálatok szerint - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) csütörtökön. Az NHH az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az idén a szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkező előfizetők száma 92,5 százalékkal 482 ezerre nőtt.

Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) vizsgálata során az NHH a szolgáltatók jelentős körénél hiányosságokat állapított meg. Az ÁSzF-ek csak alig 28 százaléka részletezte a szolgáltató egyoldalú szerződés-módosítása esetén az előfizetőt megillető jogokat, valamint az ÁSzF-ek több mint felében nem szerepeltek a rendszeres karbantartás feltételei és a szolgáltatók több mint felénél nem voltak megfelelőek a hibabejelentési, panaszkezelési dokumentumok.

A számhordozhatóság körülményeit vizsgálva kiderült, hogy a szolgáltatók ÁSzF-ei, valamint belső utasításai esetenként eltértek a vonatkozó kormányrendelet előírásaitól, illetve, hogy az ÁSzF nem, vagy nem kellő részletességgel tartalmazta a számhordozás szabályait.

Az egyetemes postai szolgáltatások ellátásának megfelelőségét vizsgálva az NHH megállapította, hogy a Magyar Posta Rt. által nyújtott egyetemes postai szolgáltatás nem minden jogszabályi előírásnak felelt meg maradéktalanul.

Az NHH a vizsgálatok lezárulta után felszólította a szolgáltatókat a feltárt hiányosságok pótlására, a jogszabályokban előírtak betartására.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság közzétette 2006-os piacfelügyeleti tervét, amely a hatóság által már 2005-ben is vizsgált területek mellett kiegészült az elektronikus hírközlési szolgáltatások minőségi paraméterei vállalásának és azok betartásának ellenőrzésével, valamint az elektromágneses kompatibilitás vizsgálatával. Az NHH 2006. évi piacfelügyeleti terve a hatóság internetes oldalán (www.nhh.hu) olvasható.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft