Szilárda
0 °C
6 °C

Hamisak a dél-koreai őssejtkutató eredményei?

MTI
2005.12.16. 13:36
Védelmébe vette pénteken Hvang Vu Szuk dél-koreai kutató saját őssejtkutatási eredményeit, amelyeket korábban áttörésként értékeltek nemzetközi tudományos körökben, de újabb hírek szerint hamisításról van szó.

A kutató azt követően szorult magyarázkodásra, hogy korábbi munkatársa, Roh Szung Il, a Mizmedi kórház igazgatóságának elnöke csütörtökön az MBC televíziónak nyilatkozva elmondta: Hvang nyomást gyakorolt laboratóriumának egy korábbi kutatójára azért, hogy hamisítsa meg a kutatási adatokat olyan irányban, hogy úgy tűnjék, mesterséges úton 11 őssejtkolónia jött létre.

Az eredményeket a Science című tekintélyes tudományos magazin idén májusban szenzációként tálalta, és a nemzetközi tudományos világ nagy tetszésnyilvánítással fogadta.

Hvang pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy a Science magazinban megjelent tanulmányhoz létrehozott őssejtek fertőzés következtében időközben elpusztultak. Vannak azonban más, általa előállított, lefagyasztott őssejtek, melyeket most felolvasztanak, és azok szerinte napokon belül bizonyítani fogják munkája hitelességét.

Mint elmondta, időre van szüksége ahhoz, hogy bebizonyítsa technológiája érvényességét. Azt állította, hogy általa létrehozott 5 őssejttelepet a Mizmedi kórházban előállított telepekkel cserélték ki, és rendőrségi vizsgálatot követelt az ügy felderítésére.