Bírság a T-Mobile-nak

MTI
2005.12.21. 15:49
Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa 15 millió forintos bírságot vetett ki a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt.-re, mert a társaság nem teljesítette a piacelemzési eljáráshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségét, és ezzel hátráltatta a tanács munkáját - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a tanács egyben kötelezte a T-Mobile-t, hogy 2006. január 5-ig teljesítse az adatszolgáltatást. A tanács a 2005. évi piacelemzési eljáráshoz kapcsolódóan a mobil végződtetési díjak költségalapúságának biztosítása érdekében kezdte meg egy úgynevezett alulról építkező hosszú távú előremutató különbözeti költségmodell (BU-LRIC) kidolgozását.

Az NHH a munka megkezdéséről, valamint annak céljáról tájékoztatta a szolgáltatókat és együttműködésüket kérte azért, hogy a modell minél nagyobb mértékben tükrözhesse az egyes szolgáltatókra jellemző sajátosságokat. Miután a T-Mobile az együttműködésre vonatkozó kérést nem teljesítette, a tanács októberben két alkalommal adatszolgáltatásra kötelezte, de a szolgáltató a határozatokat nem teljesítette.

A közlemény szerint a tanácsnak törvényben előírt kötelessége, hogy a piac működésének fenntartása érdekében eljárjon azzal szemben, aki a határozatát nem hajtja végre, és kényszerítse ki döntéseinek érvényre jutását. A tanács ilyen esetben az Elektronikus hírközlési törvény vonatkozó előírása szerint legfeljebb a szolgáltató előző évi nettó árbevételének 0,05 százalékára rúgó, de legkevesebb 100 ezer forintos bírságot szabhat ki. A tanács mérlegelve a cselekmény súlyát, 15 millió forintos bírság kivetéséről döntött - tartalmazza a közlemény.  • Tippek
  • Árfolyam