Viola
-6 °C
0 °C

Az ember ősei régebben eljutottak Ázsiába

MTI
2005.12.21. 20:18
A mai ember ősei több mint 1,8 millió évvel ezelőtt, több százezer évvel korábban elhagyták afrikai őshazájukat, mint azt korábban feltételezték a kutatók, állítja két antropológus a Nature című brit tudományos folyóirat csütörtöki keltezésű számában.

Robin Dennell, az angliai Sheffield, és Wil Roebroeks, a hollandiai Leiden egyetemének tudósai rámutatnak, hogy az emberszabású fajok maradványainak kutatása az elmúlt évtizedben új eredményeket mutatott fel. Az afrikai őshazán kívül tucatnyi eddig nem ismert faj vagy fajta kövületeire bukkantak, többek között a grúziai Dmanisziban.

A két kutató szerint az emberszabásúak csoportjához tartoznak mindazok a fajok, amelyek az ember és a csimpánz feltételezett közös őse óta az ember ágának családfáján megjelentek. Az australopithecusok például vitatott fajt jelentenek, egyesek szerint az ember elődei közé tartoztak, mások szerint a genealógiai fa holt ágát alkotják.

Dennell és Roebroeks szerint itt az ideje, hogy az emberszabású fajok Afrikán kívüli elterjedésének eddig elfogadott magyarázatát újra megvizsgálják. Az eddig érvényesnek tartott magyarázat szerint az Afrikában maradt Homo erectus egy harmadik hullámban, nem előbb mint 500000, és nem később, mint 200000 éve is eljutott Európába, és belőle alakult ki a mai ember őse, a Homo sapiens, amely a korábbi hullámokból kifejlődött populációkat felváltotta.